HemPetter lämnade flygbranschen för en karriär inom bygg
Antagningen

Har du frågor om din ansökan? Vår antagning hjälper dig!

Telefontid: mån-fre, kl. 9-12

08-466 60 00 (menyval 1 i växeln)

antagningen@nackademin.se

Expeditionen

Frågor om allmänna studieärenden och CSN.

Telefontid: mån-fre, kl. 08.00-12.00

08-466 60 00 (menyval 3 i växeln)

expeditionen@nackademin.se

Den fysiska expeditionen kommer att, p.g.a. rådande omständigheter, hålla stängt tills vidare. Ni når oss via telefon och mail.

Petter lämnade flygbranschen för en karriär inom bygg

Efter 20 års arbete inom flygbranschen valde Petter Öhrstedt att ge sig in i byggbranschen. Som blivande byggnadsingenjör inom kalkyl och inköp ser han fram emot att kunna säga: Det där projektet eller bygget har jag jobbat med. Vi har ställt några frågor till Petter om valet att börja plugga och hur det är att vara ute på lärande i arbete hos arbetsgivaren Serneke.

 

Hej Petter! Berätta lite kort om dig själv och din bakgrund.

Jag halkade in på ett bananskal som ramparbetare på Arlanda 1997 och gick sedan vidare inom företaget till olika positioner. 2003 hade jag ledsnat på lunken i Uppsala och föreslog för min fru att vi skulle prova en annan stad eller ett annat land. Valet föll på England  där jag arbete på American Airlines. Vi trivdes bra och flyttade hem till Sverige igen först 2012. Jag hamnade återigen på Arlanda. Denna gång på incheckningen, vilket var mycket trevligt och jag avancerade snabbt till Operations Coordinator, men detta var inte i linje med vad jag hade för plan.

Vad var det som fick dig att ta steget till att börja plugga?

Jag insåg att jobba inom flyget inte gav mig så mycket som det hade gjort tidigare. Det är inte självklart att börja plugga när man är lite äldre, gift, har två barn och ett bra jobb redan. Det tog lite räknande på ekonomin innan jag tog steget. Det som var avgörande var mitt intresse för branschen och att framtiden såg ljus ut med ett stort behov av kompetens. Att utbildningen är två år och direkt riktad mot att få jobb är verkligen bra och var också en stor avgörande faktor i mitt val.

Att utbildningen är två år och direkt riktad mot att få jobb är verkligen bra och var också en stor avgörande faktor i mitt val.

Hur kommer det sig att du valde att plugga till just byggnadsingenjör inom kalkyl och inköp?

På gymnasiet gick jag en teknisk linje och hade tankar om att jag skulle jobba inom bygg eller anläggning. När jag såg den här utbildningen så gjorde jag en snabb undersökning om behovet fanns för kalkylatorer eller inköpare och svaret jag fick var: ”Ja, när kan du börja?”. Det såg rejält lovande ut. Siffror är ju roligt och branschen är spännande. Jag tycker att det ska bli roligt att kunna säga: Det där projektet eller bygget har jag varit med och jobbat på. Det känns också kul att man är med och förändrar och förbättrar samhället.

Hade du någon  erfarenhet av branschen sedan tidigare?

Jag har ingen personlig erfarenhet av branschen sedan innan men min fru är byggnadsingenjör och det är mycket tack vare henne som jag pluggar och är så intresserad som jag är. Är man intresserad av något så är det lätt att lära sig. Jag får nog säga att jag får en hel del gratis då jag kan bolla med henne hemma om olika situationer och problem.

Du gör just nu din LIA, lärande i arbete, på Serneke i Uppsala – berätta om det.

När jag tänkte praktik så tänkte jag på att lära sig så mycket som möjligt. Det är där man lär sig hur det verkligen fungerar. Serneke hade jag hört talas om via kontakter och Ola Sernekes, VD på Serneke, vision gjorde mig väldigt  intresserad av företaget. Utbildningen i sig är mer inriktad på bygg, men jag valde att göra min praktik inom anläggning. Det är helt klart en värld som jag inte hade en aning om hur den fungerade. Eftersom jag inte har någon erfarenhet i branschen så ville jag gärna se hur det är ute på fältet.

Nu sitter jag på ett projekt i Upplands Väsby. Mitt där allt händer. Området vi jobbar med heter Prästgårdsmarken i Uppland Väsby kommun. Projektet är uppdelat i 17 delar och ganska utspritt vilket gör det lite intressant. Det kommer bli en förtätning av bostadsområdet. Vi lägger ner ny el, fiber, VA, fjärrvärme, bygger nya vägar, cykelbanor, ett torg och en lekplats. BoKlok och Veidekke kommer att bygga 37st radhus i området och Upplands Väsby kommun är vår beställare.

Mina dagar består av många byggmöten, besiktningar och andra möten.

Mina dagar består av många byggmöten, besiktningar och andra möten. Det känns väldigt bra att se hur det går till på riktigt och vad som kan gå snett och vad som händer om något gör det. Denna tid kommer verkligen hjälpa mig i framtiden oavsett om jag jobbar med kalkyl, inköp eller något annat inom branschen.  

Har du något tips till andra personer som ska ut på LIA?

Kom ihåg att du är på LIA för att lära dig NYA saker. Utmana dig själv! Det kan kännas tufft men det ger mest. Välj något område som du inte vet så mycket om sedan innan. Ställ krav och ta plats. Det låter kanske konstigt att ta plats, men du ska bli en i ”gänget” för få ut det mesta av din LIA. Man lär sig massor på rasterna också.

Har du något drömjobb, företag eller projekt som du gärna skulle arbeta på i framtiden?

Jag har inte tänkt så långt, men jag gillar problemlösningar så något lite mer komplicerat att sätta tänderna i kanske vore något. Det viktigaste känner jag är att man trivs med det man gör och har roligt på jobbet.

Några snabba frågor med Petter

FöddUppsala
BorUppsala
Det här hittar jag på en ledig dag:Umgås med familjen. Gärna något med lite fart.
FavoritserieHawaii 5-0
FavoritplatsOahu, Hawaii
Vad äter du till frukostYoghurt med start och en macka till det
Hemsida du besöker dagligenBlocket.se
Något du inte visste om migJag är utbildad flygbasjägare

 

 

Vill du ta emot en lia-praktikant?

Formulär