HemPatrik jobbar med IKEAs nya storsatsning under praktiken
Antagningen

Har du frågor om din ansökan? Vår antagning hjälper dig!

Telefontid: mån-fre, kl. 9-12

08-466 60 00 (menyval 1 i växeln)

antagningen@nackademin.se

Expeditionen

Frågor om allmänna studieärenden och CSN.

Telefontid: mån-fre, kl. 08.00-12.00

08-466 60 00 (menyval 3 i växeln)

expeditionen@nackademin.se

Den fysiska expeditionen kommer att, p.g.a. rådande omständigheter, hålla stängt tills vidare. Ni når oss via telefon och mail.

Patrik jobbar med IKEAs nya storsatsning under praktiken

Patrik Ankarstad studerar andra året på vår utbildning Byggnadsingenjör ROT. Just nu är han ute på sin LIA-praktik hos entreprenadföretaget Zengun där han får fördjupa sig inom projektering och ekonomi. I nuläget får Patrik vara med och arbeta på ett spännande projekt som innefattar IKEAs nya varuhus i centrala Stockholm. Läs vidare för en inblick i Patriks praktikperiod och ta del av hans tips till dig som snart ska ge dig ut på praktik. 

Student byggnadsingenjör ROT

Patrik Ankarstad, studerar Nackademins utbildning Byggnadsingenjör ROT

Hej Patrik! Vad är din bakgrund och vad utbildar du dig inom på Nackademin?

Jag har en bakgrund som både anställd och företagare inom media och IT och är utbildad civilekonom. Under årens lopp har jag renoverat lite fastigheter och lägenheter, vilket till slut resulterade i att jag under några år testade på att göra det som försörjning. Jag insåg då vilken spännande bransch Bygg och Fastighetsutveckling är och att jag ville lära mig mer. En kompis till mig hade själv gått Nackademins Byggingenjörutbildning några år tidigare och rekommenderade den. Så nu läser jag mitt andra år på ROT (Renovering-Ombyggnad-Tillbyggnad).

Du är just nu ute på din LIA-praktik hos företaget Zengun, vad har du fått göra där?

Jag är nu inne på min sjätte vecka, dvs halva min LIA-period. Inom byggprocessen är jag mest intresserad av planeringen och ekonomistyrningen av dessa enorma projekt som ibland omsätter hundratals miljoner kronor, så jag sökte praktikplats inom just projektering och ekonomi hos Zengun. Jag hamnade på ett mindre, men mycket spännande projekt som precis startat, nämligen ombyggnation samt hyresgästanpassning av IKEA:S nya butik i Gallerian, Stockholm. Här slår vi samman flera tidigare butiker och anpassar dessa efter IKEA:s önskemål till en ny stor butik på 8000 m2. Jag hjälper till med planering, kalkylering och inköp av alla underentreprenörer, såsom el, ventilation, rulltrappor, hissmontörer, snickare etc.

Vad har hittills varit det mest lärorika med praktiken?

Det som slog mig redan efter två veckor in i praktiken var hur verklighetsnära min utbildning verkligen varit. Även om jag är ny och grön inom branschen känner jag igen i princip alla processer och aktörer och jag har fått stor utväxling på den kunskap vi gick igenom under mitt första teoretiska år, vilket har gjort att jag snabbt kom in i projektet och faktiskt kunde bidra. Det jag lär mig här är mer ingående hur allt fungerar i praktiken, vilka hinder och utmaningar man stöter i sådana här projekt och hur man löser dem. Jag har fått stor respekt för alla inblandade parters expertis.

Vilka funderingar hade du innan du gav dig ut på praktik?

Som alltid när man in i en ny bransch vet man inte alltid vad man vill göra eller vilken roll som man vill prova på. Därför funderade jag mycket på vilken typ av företag som skulle matcha mina önskemål om praktik med vad jag själv ville uppnå. Jag funderade också mycket på om jag ville vara på beställarsidan eller utförandesidan, och kom fram till att jag troligen lär mig yrket bäst genom att först utföra och få den erfarenheten.

Har du något tips till andra studenter som snart ska ge sig ut på praktik?

Som alltid, gå på magkänsla. Vad tycker du är roligt? Vad vill du arbeta med? De svaren kommer ge dig vägledning om vilken roll och vilka företag du ska söka dig till. Sedan ska du nyttja personliga kontakter om du kan. Tyvärr söks LIA-platser idag ofta via företagens hemsida, och man får skicka in en ganska anonym CV till deras HR-avdelning. Bättre är om du ringer upp någon kontakt eller nyckelperson inom företaget du vill praktisera hos och tar en personlig kontakt. Du får nog förbereda dig på några ”nej” innan du får din praktik, men ge inte upp!

Vill du veta mer om Nackademins byggutbildningar? Läs mer här.

Patrik jobbar med IKEAs nya storsatsning under praktiken

Patrik Ankarstad studerar andra året på vår utbildning Byggnadsingenjör ROT. Just nu är han ute på sin LIA-praktik hos entreprenadföretaget Zengun där han får fördjupa sig inom projektering och ekonomi. I nuläget får Patrik vara med och arbeta på ett spännande projekt som innefattar IKEAs nya varuhus i centrala Stockholm. Läs vidare för en inblick i Patriks praktikperiod och ta del av hans tips till dig som snart ska ge dig ut på praktik. 

Patrik Ankarstad, studerar Nackademins utbildning Byggnadsingenjör ROT

Hej Patrik! Vad är din bakgrund och vad utbildar du dig inom på Nackademin?

Jag har en bakgrund som både anställd och företagare inom media och IT och är utbildad civilekonom. Under årens lopp har jag renoverat lite fastigheter och lägenheter, vilket till slut resulterade i att jag under några år testade på att göra det som försörjning. Jag insåg då vilken spännande bransch Bygg och Fastighetsutveckling är och att jag ville lära mig mer. En kompis till mig hade själv gått Nackademins Byggingenjörutbildning några år tidigare och rekommenderade den. Så nu läser jag mitt andra år på ROT (Renovering-Ombyggnad-Tillbyggnad).

Du är just nu ute på din LIA-praktik hos företaget Zengun, vad har du fått göra där?

Jag är nu inne på min sjätte vecka, dvs halva min LIA-period. Inom byggprocessen är jag mest intresserad av planeringen och ekonomistyrningen av dessa enorma projekt som ibland omsätter hundratals miljoner kronor, så jag sökte praktikplats inom just projektering och ekonomi hos Zengun. Jag hamnade på ett mindre, men mycket spännande projekt som precis startat, nämligen ombyggnation samt hyresgästanpassning av IKEA:S nya butik i Gallerian, Stockholm. Här slår vi samman flera tidigare butiker och anpassar dessa efter IKEA:s önskemål till en ny stor butik på 8000 m2. Jag hjälper till med planering, kalkylering och inköp av alla underentreprenörer, såsom el, ventilation, rulltrappor, hissmontörer, snickare etc.

Vad har hittills varit det mest lärorika med praktiken?

Det som slog mig redan efter två veckor in i praktiken var hur verklighetsnära min utbildning verkligen varit. Även om jag är ny och grön inom branschen känner jag igen i princip alla processer och aktörer och jag har fått stor utväxling på den kunskap vi gick igenom under mitt första teoretiska år, vilket har gjort att jag snabbt kom in i projektet och faktiskt kunde bidra. Det jag lär mig här är mer ingående hur allt fungerar i praktiken, vilka hinder och utmaningar man stöter i sådana här projekt och hur man löser dem. Jag har fått stor respekt för alla inblandade parters expertis.

Vilka funderingar hade du innan du gav dig ut på praktik?

Som alltid när man in i en ny bransch vet man inte alltid vad man vill göra eller vilken roll som man vill prova på. Därför funderade jag mycket på vilken typ av företag som skulle matcha mina önskemål om praktik med vad jag själv ville uppnå. Jag funderade också mycket på om jag ville vara på beställarsidan eller utförandesidan, och kom fram till att jag troligen lär mig yrket bäst genom att först utföra och få den erfarenheten.

Har du något tips till andra studenter som snart ska ge sig ut på praktik?

Som alltid, gå på magkänsla. Vad tycker du är roligt? Vad vill du arbeta med? De svaren kommer ge dig vägledning om vilken roll och vilka företag du ska söka dig till. Sedan ska du nyttja personliga kontakter om du kan. Tyvärr söks LIA-platser idag ofta via företagens hemsida, och man får skicka in en ganska anonym CV till deras HR-avdelning. Bättre är om du ringer upp någon kontakt eller nyckelperson inom företaget du vill praktisera hos och tar en personlig kontakt. Du får nog förbereda dig på några ”nej” innan du får din praktik, men ge inte upp!

Vill du veta mer om Nackademins byggutbildningar? Läs mer här.

Vill du ta emot en lia-praktikant?

Formulär