Vi använder cookies för att tillhandahålla våra tjänster och för att visa annonser baserat på intressen.
Vår policy för cookies.

Jag förstår

Frågor och svar

Här hittar du de vanligaste frågorna och svaren kopplat till våra yh-utbildningar och våra företagsutbildningar.

Nyheter

”Det är otroligt spännande att få vara med i framväxten av ett nytt medium”

VR-UTVECKLARE. Valentin Malmgren utbildar sig till Virtual Reality-utvecklare och tycker att det är otroligt spännande att få vara med i framväxten av ett nytt medium. Med en bakgrund i beteendevetenskap och konst ser nu Valentin fram emot praktiken där han gärna är i ett VR-labb eller på ett spel- eller designföretag. Läs hela intervjun med Valentin som berättar hur det är att plugga en Yh-utbildning och om det stora intresset för VR.   Läs mer »

”Intensivutbildningen till tandsköterska var den perfekta chansen att kunna utbilda mig inom tandvården”

Tandsköterska. Lema Aslan, 22, fick upp ögonen för yrkesrollen tandsköterska under sin praktik på en tandvårdsklinik. Hon valde att fortsätta inom området genom att utbilda sig till tandsköterska på distans. Under den 1-åriga intensivsutbildningen var Lema ute på 16 veckors praktik, där hon nu även ser fram emot fortsätta jobba efter avslutad utbildning. Läs mer om vad Lema fick göra på sin praktik och hennes tankar kring valet av utbildning. Läs mer »
Fler Nyheter »
Kalendarium
12dec

CMYK 2017 – superheta affärsidéer

Den 12 dec är det dags för förpackningsdesignstudenternas event CMYK 2017 – superheta affärsidéer. De har i arbetsgrupper arbetat med ett specifikt förpackingsrelaterat område som det nu ska presentera för klassen, tidigare klass samt inbjudna arbetsgivare.
10jan

Antagningen öppnar för utbildningar med garanterad start HT18

10 januari 2018 öppnar antagningen för de utbildningar som har garanterad start hösten 2018.
15jan

Utbildningsstart VT2018

15 januari startar vårterminens utbildningar Byggnadsingenjör kalkyl och inköp samt Tandsköterska på distans.
Fler Events »
FAQ YH-utbildningar
Finns det möjlighet att ansöka om särskilt pedagogiskt stöd hos Nackademin?

Ja! Läs mer på: https://nackademin.se/sarskilt-pedagogiskt-stod/.

Vad finns det för studentrabatter att tillgå?

Du hittar aktuella studentrabatter på http://www.studentkortet.se/nackademin/.

Vilka betyg krävdes för att komma in förra året och vilka kommer att krävas i år?

Denna fråga är nästan omöjlig att besvara. Varje utbildning har ett visst antal platser, så vilka meriter som krävs för att få en plats beror på hur många som söker och vilka meriter de har. De flesta utbildningar väger in arbetslivserfarenhet och annat utöver betygen.

Vem kan söka?

För att söka till Nackademin Yrkeshögskola krävs Grundläggande behörighet. Vissa av våra utbildningar kräver också att du har särskild behörighet, dvs minst Godkänt i vissa kurser från gymnasiet (eller motsvarande kunskaper). Den informationen framgår under respektive utbildning.

Får jag någon titel när jag gått ut Nackademin Yrkeshögskola?

Om du klarat alla obligatoriska moment får du vid examen från en tvåårig utbildning en Kvalificerad yrkeshögskoleexamen. Kortare utbildningar ger en Yrkeshögskoleexamen, bägge är nationellt erkända examina. Några av utbildningarna ger dig också en yrkestitel.

Hur och när får jag besked om jag är antagen?

Du får ett e-postmeddelande från oss när det läggs ut, normalt sett i slutet av juni eller i början av juli. Om du är antagen eller reservplacerad måste du svara på antagningsbeskedet för att behålla din plats.

Vem blir antagen till utbildningen?

Vår uppgift är att välja ut de sökande som har störst chans att klara utbildningen och lyckas inom det framtida yrket. Detta görs genom att vi bedömer faktorer så som arbetslivserfarenhet och resultat på våra antagningsprov. Till vissa utbildningar krävs även ett arbetsprov. Bedömningskriterierna ställs av utbildningens ledningsgrupp som till största delen består av representanter från näringslivet. Under respektive utbildning ser du vilka meriter vi bedömer.

Får jag högskolepoäng för studierna på Nackademin Yrkeshögskola?

Nej. Yrkeshögskoleutbildningar är egna utbildningsformer inom det svenska utbildningssystemet. De allra flesta utbildningar som finns på Nackademin är YH-utbildningar. Du som går en Yrkeshögskoleutbildning får YH-poäng. Ett års studier motsvarar 200 YH-poäng.

Hur stor chans har jag att få jobb efter utbildningen?

En examen från Nackademin är en säker väg till jobb för de flesta. Bland studenterna som tog examen våren 2010 hade 86 % jobb redan på examensdagen. Nackademin är ett av de absolut bästa valen för dig som vill ha jobb direkt efter examen. Historiskt sett ligger Nackademin i Sverigetopp bland alla utbildningsanordnare, även inräknat universitet och högskolor, gällande just anställningsbarhet bland studenter.

Vad betyder LIA?

Vår praktikperiod kallas LIA, som står för ”lärande i arbete”. LIA-praktiken upptar hela 30% av din utbildningstid för att du ska kunna få prova på olika arbetsplatser och yrkesroller. LIA-praktiken har blivit en succé både för företagen, våra studenter och hela Nackademin. Det märks inte minst genom att så många som 75 % av våra studenter får jobb hos de företag där de har praktiserat.

Har jag rätt till studiemedel när jag studerar på Nackademin?

Ja, alla våra yrkeshögskoleutbildningar ger rätt till studiestöd från CSN. För fullständig information, se www.csn.se.

De utbildningar som har en avgift kopplad till sig ger inte rätt till CSN.

FAQ Företagsutbildningar
Hur mycket tid kräver era kurser?

Normalt sett är våra kurser förlagda mellan 8.30-16.00, och utöver det krävs ingen mer tid även om det kan vara bra att kolla dina anteckningar under seneftermiddagen/kvällen. Under dagen har vi en del pauser och lunch då du har möjlighet att kolla din mail eller ringa eventuella samtal.

Vi är 3 stycken från vårt företag som vill kompetensutveckla oss, kan vi välja en skräddarsydd kurs?

För våra skräddarsydda kurser behövs en grupp på minst 5 personer, men ni är välkomna att boka en vanlig kurs som en mindre grupp.

Vilka är ledare på kurserna?

Efter nästan 20 år i branschen har vi ett stort kontaktnät av utbildningskonsulter. Våra utbildningskonsulter är oftast yrkesverksamma i branschen själva och har lång erfarenhet.

Är utbildningarna studiemedelsberättigade?

Kurserna har en avgift kopplade till sig och är inte studiemedelsberättigade.

Kan jag läsa en kurs om jag är arbetssökande?

Ja, våra kurser är öppna för alla som vill kompetensutveckla sig och ta nästa steg i sitt yrkesliv.

Vilka förkunskaper krävs?

Till våra företagsutbildningar krävs olika förkunskaper till våra olika kurser – du kan läsa mer om de exakta förkunskapskraven under respektive kurs. Vanligtvis kan du läsa en kurs även om du inte har exakt rätt förkunskap, men det kan då bli svårt för dig att få den certifieringen som är kopplad till kursen.