HemNackademister i final i designtävlingen Pro Carton
Antagningen

Har du frågor om din ansökan? Vår antagning hjälper dig!

Telefontid: mån-fre, kl. 9-12

08-466 60 00 (menyval 1 i växeln)

antagningen@nackademin.se

Expeditionen

Frågor om allmänna studieärenden och CSN.

Telefontid: mån-fre, kl. 08.00-12.00

08-466 60 00 (menyval 3 i växeln)

expeditionen@nackademin.se

Den fysiska expeditionen kommer att, p.g.a. rådande omständigheter, hålla stängt tills vidare. Ni når oss via telefon och mail.

Nackademister i final i designtävlingen Pro Carton

Den 19 september ägde den stora finalen i designtävlingen Pro Carton rum på Malta – där den mest kreativa förpackningslösningen korades. Bland 461 bidrag från 24 länder och från 71 olika designskolor, framröstades 24 finalister, som var med om att tävla om förstaplatsen. Bland dem fanns nackademisterna Sigrid Karlsson, Anastasia Antropova och Saga Hedlund, som tävlade med sin förpackning Auga.

Auga är en sminkförpackning för ögonskuggor, som riktar sig till en androgyn målgrupp. Designen är inspirerad av isländsk natur, med ett stilistiskt formspråk, som kopplar tankarna till slipade klapperstenar och karg vulkanaska.

Vi bad Sigrid Karlsson, student på Nackademins utbildning Förpackningsdesigner/-utvecklare, berätta mer om förpackningen och om hur det kändes att vara finalist i en stor designtävling. Hon är i Malta för att representera sitt team och deras tävlingsbidrag.

Hej Sigrid! Hur var det att delta i tävlingen Pro Carton?

– Det var väldigt roligt att vara med och att gå så långt som till final. Jag har aldrig varit med i en liknande tävling så det har verkligen varit en erfarenhet för livet.

Designen i sig är väldigt androgyn av den anledningen att vi ville utmana de stereotypa könsrollerna och bryta normerna för vem smink egentligen är till för.
Sigrid Karlsson, om förpackningen Auga


Berätta lite om ert bidrag – vad var tanken bakom designen och utformningen?

– Vi ville visa att det går att göra en lika spännande, praktisk och snygg förpackning i kartong som vad man kan göra i plast. Våra krav var att förpackningen skulle vara både återvinningsbar och återanvändningsbar, därför lade vi mycket fokus på att den skulle innehålla så lite lim och andra material som möjligt. Därför är även ögonskuggorna utbytbara.

Sigrid Karlsson fortsätter:

– Vi lät oss inspireras av den isländska naturen vilket ledde till konceptet “att hitta en sten på stranden”. Det speglar vår tro på att man ska bry sig om och ta hand om det naturen ger oss. Designen i sig är väldigt androgyn av den anledningen att vi ville utmana de stereotypa könsrollerna och bryta normerna för vem smink egentligen är till för.

Vilka planer har ni efter tävlingen? Kommer ni att fortsätta utveckla förpackningar tillsammans?

– Vi hade ett väldigt fint samarbete under hela processen och vi går ju fortfarande i skolan tillsammans så det är mycket möjligt att vi kommer att utveckla förpackningar tillsammans igen. Nu den närmsta tiden har vi alla fullt upp med våra praktikplatser och alla vänskaper och möjligheter det innebär.

De tidigare nackademisterna Jenny Almén, Lisa Strömros och Linnéa Samuelsson medverkade också i finalen med vinkartongen Clouds of North.

 

Vill du ta emot en lia-praktikant?

Formulär