HemNackademisten Thomas har skapat en ”magisk” spegel
Antagningen

Har du frågor om din ansökan? Vår antagning hjälper dig!

Telefontid: mån-fre, kl. 9-12

08-466 60 00 (menyval 1 i växeln)

antagningen@nackademin.se

Expeditionen

Frågor om allmänna studieärenden och CSN.

Telefontid: mån-fre, kl. 08.00-12.00

08-466 60 00 (menyval 3 i växeln)

expeditionen@nackademin.se

Den fysiska expeditionen kommer att, p.g.a. rådande omständigheter, hålla stängt tills vidare. Ni når oss via telefon och mail.

Nackademisten Thomas har skapat en ”magisk” spegel

Thomas Talving, 22 år

Thomas Talving studerar just nu andra året på utbildningen DevOps Engineer på Nackademin. Tack vare de kunskaper han hittills fått under utbildningen, tillsammans med ett stort intresse för programmering och teknik, har han nu konstruerat en ”magisk” spegel, som han kallar ”Svetlana”. Vi passade självklart på att ställa några frågor till Thomas och be honom berätta mer om sin smarta ”magiska” spegel.

Berätta lite om din ”magiska” spegel!

Min 55-tums MagicMirror, även kallad ”Svetlana”, är ett av mina projekt som jag har gjort till hemmet. Hela projektet började med att jag ville ha en större spegel och eftersom jag har teknik i varenda hörn kände jag att den lika gärna kunde vara en smart spegel. Jag använder den dagligen för att se exempelvis tid, tågtabeller och väder – med spegelns hjälp kan jag väldigt enkelt få information om dagen medan jag är i farten.

Utöver det har jag lagt in röststyrning som aktiveras när man säger ”Svetlana” – bara som en kul grej. Projektet är lång ifrån färdigt och jag har just nu bara programmerat in det mest nödvändiga på den, men i framtiden är planen att den ska kunna användas som exempelvis ett Photobooth (Fotobås) vilket jag tror kan bli en riktig succé under fester!

Jag är övertygad om att de flesta hem kommer att bli mer och mer smarta i framtiden.

Hur fick du idén till spegeln?

Själva grundidén fick jag för några år sedan när jag då byggde min första MagicMirror på ungefär 32 tum. Den spegeln var en mycket enklare variant som inte hade speciellt många funktioner. Eftersom jag aldrig var helt nöjd med den hade jag alltid en tanke på att en dag göra en ny spegel som skulle vara mycket bättre och större.

Hur är spegeln ”Svetlana” konstruerad?

Spegeln är en 55 tums-skärm och har ett fint spegelglas som släpper genom 90% ljus, vilket gör att när man stänger av skärmen syns det knappt att det är ytterligare en skärm bakom. Skärm nummer två, som sitter bakom, är en enkortsdator som kör den programvara som visas på 55-tums-skärmen. Skärmen är uppsatt med ett enkelt tv-fäste där jag sedan har borrat hål in till rummet bakom som där gömmer all extra teknik. Jag ville gömma undan alla sladdar så att bara spegeln syntes!

Vilka kunskaper har du fått på din utbildning till Devops Engineer som möjliggjort att du har kunnat konstruera spegeln?

Eftersom jag redan sedan ung hade ett stort intresse för teknik och programmering, kände jag att DevOps-utbildningen passade mig perfekt. Arbetet med spegeln har underlättats väldigt mycket tack vare all den kunskap som jag har fått under utbildningen!

Hur tror du att det kommer att se ut i framtiden – kommer alla att ha en smart spegel i sitt hem?

Jag är övertygad om att de flesta hem kommer att bli mer och mer smarta i framtiden. Redan idag har jag börjat att utveckla smarta lösningar för mitt hem som underlättar väldigt mycket i vardagen – och när jag visar det för nära och kära blir många intresserade och vill göra samma sak i sina hem. Oftast börjar ett smart hem med en enkel produkt, men nästan alltid slutar det i en helt ny värld för hemmet!

Blev du intresserad av Thomas utbildning DevOps Engineer? Läs mer om den här!

 

I filmen här nedanför kan du se hur spegeln fungerar!

Vill du ta emot en lia-praktikant?

Formulär