HemMia Elvén leder energi- och klimatomställningen på Futurum
Antagningen

Har du frågor om din ansökan? Vår antagning hjälper dig!

Telefontid: mån-fre, kl. 9-12

08-466 60 00 (menyval 1 i växeln)

antagningen@nackademin.se

Expeditionen

Frågor om allmänna studieärenden och CSN.

Telefontid: mån-fre, kl. 08.00-12.00

08-466 60 00 (menyval 3 i växeln)

expeditionen@nackademin.se

Den fysiska expeditionen kommer att, p.g.a. rådande omständigheter, hålla stängt tills vidare. Ni når oss via telefon och mail.

Mia Elvén leder energi- och klimatomställningen på Futurum

Mia Elvén, energichef på Futurum Fastigheter i Örebro.

En jämställd bransch skapar, enligt forskningen, mer lönsamma företag och ett bättre arbetsklimat. Energi- och installationsbranschen är tyvärr allt annat än jämställd. Enligt statistik från Installatörsföretagen (2018) jobbar endast knappt 2% kvinnor som VVS-montörer eller elinstallatörer, och ser man till ingenjörsprogrammet i energiteknik på Mälardalens högskola är bar 18% av studenterna kvinnor (2018). Energi- och installatörsutbildningarna är en relevant arena även för tjejer och kvinnor – men förebilderna behöver synliggöras för att kunna inspirera och attrahera fler till en spännande bransch i utveckling och på så sätt skapa bättre förutsättningar för alla.

Läs mer om Nackademins utbildningar inom elteknik och energi här. 

Mia Elvén är energi- och miljöingenjören som idag är energichef på Futurum Fastigheter i Örebro. Mia är den andra personen ut i vår intervjuserie om kvinnorna som leder energi- och klimatomställningen och både Mia och företaget hon jobbar på har gjort en spännande resa som tog fart då Futurum ombildades från Kommunfastigheter.

”2012 startade vi med läckande tak och ett väldigt eftersatt underhåll, idag ligger företaget i absolut framkant, t.ex. genom energilager och effektstyrd fjärrvärme, och vi fortsätter att vidga gränserna. Trots att fastighetsbeståndet har ökat har den totala energianvändningen gått ned.”.

Enligt Mia är de viktigaste kriterierna för ett kunna göra ett bra arbete att det är roligt och har en större mening – då presterar man som bäst. Futurum har utvecklats kontinuerligt sedan Mia började och är idag en arbetsplats med högt i tak där man får möjlighet att testa nya saker – det är även en arbetsplats som gärna vill gå i bräschen för branschen. När Futurum år 2012 fick den form de har idag var allt nedgånget, och nu ligger de istället i framkant. Mycket av detta beror enligt Mia på att de inte lutar sig tillbaka, utan de fortsätter hela tiden att ifrågasätta och leta efter sätt att göra saker ännu bättre.

”Vi litar inte bara på vad leverantörerna säger – utan kommer med egna idéer. På Futurum finns det utrymme för, och vi och uppmuntras, att testa!”

Mia har inte alltid drömt om att jobba med just energi och fastigheter – från början var planen att jobba på förskola och senare var drömmen att bli hästskötare. Eftersom hon gillade matte blev det ändå tillslut naturvetenskapligt program på gymnasiet vilket senare ledde till att hon började läsa till mattelärare. Redan efter ett år saknade dock Mia naturvetenskap och teknik och bytte till energi- och miljöingenjörsutbildningen – där hon sedan trivdes och blev kvar.

När vi pratar om jämställda företag och branschen i stort, blir det tydligt att det även på Mias arbetsplats är fler män än kvinnor anställda. Det är dock inget som hon har reflekterat speciellt mycket över och hon uppmuntrar alla, tjejer som killar, att satsa på den här branschen!

”Det är jätteroligt, givande och viktigt att jobba med energi och fastigheter … I förhållande till mitt arbete har jag aldrig reflekterat över att jag är kvinna, eller kvinna och chef. Även om Futurum har fler män än kvinnor anställda är det inget jag tänker på. Inte heller då jag är ute på nätverksträffar, konferenser eller byggen är det något jag tänkt påverkar hur jag blir bemött!”

Det var inget medvetet val från Mias sida att börja jobba inom just offentlig sektor – men hon är idag glad över att det var där hon hamnade. Där finns fördelen av det långsiktiga ägandet av fastigheter – vilket gör att man kan jobba på andra sätt och göra investeringar med längre återbetalningstid. Hon ser heller inga av de nackdelar som sägs finnas inom offentlig sektor i form av långa beslutsvägar eller att det tar tid att få beslut.

”Istället för att se det som ett problem att vara först och vänta på att någon annan gjort det, ser vi det som en utmaning och en möjlighet. Offentlig sektor ska gå före när det gäller energiomställningen!”

 

Läs mer om Nackademins utbildningar inom elteknik och energi här. 

EEF

Projektet Energieffektivisering i offentlig sektor – EnOff drivs av Energieffektiviseringsföretagen och vill öka samarbetet mellan offentlig sektor och näringslivet i Östra Mellansverige för att kunna ställa krav på energieffektiviseringar i upphandlingar. Projektet delfinansieras av EU med medel ur den europeiska regionala utvecklingsfonden social hållbarhetsdimension.

Vill du ta emot en lia-praktikant?

Formulär