HemKvinnorna som leder energi- och klimatomställningen, del 3
Antagningen

Har du frågor om din ansökan? Vår antagning hjälper dig!

Telefontid: mån-fre, kl. 9-12

08-466 60 00 (menyval 1 i växeln)

antagningen@nackademin.se

Expeditionen

Frågor om allmänna studieärenden och CSN.

Telefontid: mån-fre, kl. 08.00-12.00

08-466 60 00 (menyval 3 i växeln)

expeditionen@nackademin.se

Den fysiska expeditionen kommer att, p.g.a. rådande omständigheter, hålla stängt tills vidare. Ni når oss via telefon och mail.

Emma sadlade om från barnskötare till reparatör

Emma Ekström

En jämställd bransch skapar enligt forskning mer lönsamma företag och bättre arbetsklimat. Ändå är energi- och installationsbranschen tyvärr allt annat än jämställd. Enligt statistik från 2018 (Installatörsföretagen) är andelen kvinnor som jobbar som VVS-montörer eller elinstallatörer knappt 2 %. På ingenjörsprogrammet i energiteknik på Mälardalens högskola är bara 18% av studenterna kvinnor.

Energi- och installatörsutbildningarna är i allra högsta grad en relevant arena för tjejer och kvinnor ­– men vi behöver förändra bilden av dessa yrken tidigt och nå ut med det till yngre tjejer. Därför vill vi nu synliggöra och lyfta kvinnor inom området. Genom att inspirera och attrahera fler till en spännande bransch i utveckling, kan vi skapa bättre förutsättningar för alla.

Läs mer om Nackademins utbildningar inom Elteknik- och energi 

Du kan byta riktning i karriären
Emma Ekström är den tredje personen vi intervjuar i artikelserien. I ryggsäcken har Emma 13 år som barnskötare, till den dag hon kände att det var dags för något nytt. Hon fick möjlighet att gå en vuxenutbildning med ett aktivitetsstöd till snickare och det har hon aldrig ångrat. Efter sex år gick hon vidare till att arbeta med fastigheter, bland annat som fastighetstekniker inom Svenska kyrkan. Idag jobbar hon på Futurum fastigheter som reparatör.

Att arbeta med fastigheter var inget jag var intresserad av när jag var yngre. Fast det har väl alltid funnits där, att laga saker själv. Jag är uppvuxen på landet och där var det alltid pappa som fixade allt och jag lärde mig av det. Det är väl nåt jag fortfarande gör, nu när jag och min man har projekt tillsammans i huset, berättar Emma.

Att trivas på arbetsplatsen är a och o
För Emma är det viktigt att trivas på arbetsplatsen – och det gör hon också. I yrket ingår det att både träffa kunder och att serva och reparera saker, vilket enligt henne själv är en perfekt kombination. Men det allra bästa är det direkta resultatet av arbetet och att kunna bolla med de som vanligtvis jobbar i fastigheten. Det märks inte minst när vi frågar efter framgångsexempel på arbetsplatsen.

En framgång för mig kan vara till exempel när en branddörr i en av skolorna håller på att lossna och jag får ringa svetsarna. Det är jättegammal utrustning, så de måste tillverka nytt. Efter två timmar så sitter dörren där och funkar kanon. Då känner man sig nöjd, säger hon.

 

Att jobba inom offentlig sektor var egentligen inte ett medvetet val, men på grund av hennes bakgrund som barnskötare inom kommunen så kändes det bekvämt. Inom offentlig sektor fattas besluten ihop och du måste ha rätt utbildning för att utföra jobbet. Det är dessutom viktigt med ordning och reda. Nackdelarna, berättar Emma, är ungefär de samma fast omvänt – det blir lite tungrott ibland och beslut tar tid på sig.

Tips till unga tjejer som vill ta sig in i branschen
Emmas råd är att sätta tydliga gränser. Som ung kan det vara svårt, men genom erfarenhet kommer självförtroende och det gäller att vara tydlig mot sig själv och andra. Var går min gräns? För Emma, som kom från en vanligtvis kvinnodominerad bransch, var det extra viktigt. Hon frågade sig själv: ”Vad står jag för? Var inte rädd för att visa det”.

Jag trivs som fisken i vatten. Jag gick från en kvinnodominerad bransch till en mansdominerad och har aldrig ångrat att jag bytte. Våga fråga så du hela tiden lär dig nya saker, berättar Emma.

Läs mer om Nackademins utbildningar inom Elteknik- och energi 

 

Projektet Energieffektivisering i offentlig sektor – EnOff drivs av Energieffektiviseringsföretagen och vill öka samarbetet mellan offentlig sektor och näringslivet i Östra Mellansverige för att kunna ställa krav på energieffektiviseringar i upphandlingar. Projektet delfinansieras av EU med medel ur den europeiska regionala utvecklingsfonden, alla projekt finansierade av EU ska också drivas i en social hållbarhetsdimension.

Vill du ta emot en lia-praktikant?

Formulär