Hem“Inom den digitala marknadsföringsbranschen finns det alltid nya saker att testa”
Antagningen

Har du frågor om din ansökan? Vår antagning hjälper dig!

Telefontid: mån-fre, kl. 9-12

08-466 60 00 (menyval 1 i växeln)

antagningen@nackademin.se

Expeditionen

Frågor om allmänna studieärenden och CSN.

Telefontid: mån-fre, kl. 08.00-12.00

08-466 60 00 (menyval 3 i växeln)

expeditionen@nackademin.se

Den fysiska expeditionen kommer att, p.g.a. rådande omständigheter, hålla stängt tills vidare. Ni når oss via telefon och mail.

”Inom den digitala marknadsföringsbranschen finns det alltid nya saker att testa”

Madeleine Lindahl sitter med i ledningsgruppen för utbildningen Digital Marketing/Growth Manager. Vi har intervjuat henne om jobbet som Marketing and Communications Manager på EMG – Educations Media Group och det stora behovet av digitala marknadsstrateger. Hon ger dessutom sina bästa tips till dig som är ny i branschen och delar med sig av hur hon bäst håller sig uppdaterad på vad som händer i branschen!

Hej Madeleine. Du jobbar som Business Unit & Marketing Manager på Educations Media Group. Vad innebär det?

Jag är ansvarig för tre av EMG – Educations Media Groups siter: utbildning.se, kurser.se och aktivitet.se. Precis som titeln säger så är det egentligen två tjänster i en. I min roll som Marketing och Communications Manager leder jag ett grymt team bestående av personer som arbetar med SEO, design, content production, analys och UX. Det teamet arbetar dagligen med alla tre siterna.

Jag leder ett grymt team bestående av personer som arbetar med SEO, design, content production, analys och UX.

Mitt ansvar som Business Unit Manager delar jag med en Business Unit Manager – Sales på respektive site. Det är ett oerhört spännande, föränderligt arbete med högt tempo och där förändringar står på menyn varje dag!

Vad gör du en vanlig dag på jobbet?

Oj, jag har sällan vanliga dagar på jobbet. Arbetar man inom den digitala marknadsföringsbranschen så finns det alltid nya saker att testa.

Jag har ju äran att leda ett fantastiskt duktigt kommunikationsteam med medarbetare som arbetar med att skriva artiklar, UX, söktexter, SEO och bygga länkar. En stor del av mitt arbete går därför ut på att supporta mitt team på bästa sätt så att de kan göra det som de är bäst på. Utöver det så träffar jag också många av våra kunder, samarbetspartners, arbetar med utveckling av våra siter och såklart mycket analys. Jag spenderar mycket tid i flera analysprogram varje dag för att kunna mäta att vi gör rätt och om inte, vad vi kan göra annorlunda. Utöver det så skriver jag en och annan artikel och söktext också.

Vad har du för digitala vanor?

Jag arbetar nästan uteslutande digitalt. Jag kommer inte ihåg när jag skrev ut ett papper senast och jag äger inte ens en pärm 😊 Jag har precis som de flesta mycket av mitt arbete via mailen, men vi använder även Slack som intern kommunikationskanal. Utöver det så arbetar jag i program som Apsis, Photoshop, Google Analytics, Facebook Insights, LinkedIn, Google Ads, Ahrefs och såklart i vårt egna intranät där vi administrerar alla våra siter. Vi har dessutom precis börjat arbeta med Hubspot vilket känns oerhört spännande!

Privat så blir det en hel del poddar när jag springer, Instagram för att hålla koll på vänner, Messenger för att hålla kontakten och Spotify såklart för att både tagga på med härlig musik och sövande vågskvalp för att få mina små tjejer att somna på kvällarna.

Du sitter med i ledningsgruppen för utbildningen Digital marknadsstrateg. Hur ser det engagemanget ut?

Vi träffas regelbundet och diskuterar innehållet i utbildningen och har även däremellan löpande mailkontakt. Vårt uppdrag är att få utbildningen att vara den bästa i sitt slag och hjälpa studenterna att få en sådan bra start som möjligt på sin karriär som digital marknadsförare. I det arbetet ingår även att ta emot LIA-praktikanter, något som jag verkligen uppskattar.

Du har tidigare haft studenter på LIA-praktik hos er. Vad får man som LIA-student göra då?

Precis, vi har haft flera LIA-studenter hos oss inte bara i mitt team utan på hela EMG. Vi tycker det är oerhört givande att få chans att arbeta med unga och driftiga studenter som kommer med mycket ny input till oss, men som vi ger möjlighet att praktisera de teoretiska kunskaper som de lärt sig. Några av de arbetsuppgifter som våra LIA-studenter arbetar med är:

 • Nyhetsbrev
 • Sociala Medier
 • Analys av siter, content, konverteringar m.m.
 • Kundkontakt/kundsupport
 • Underhåll, publicering och arbete med våra siter
 • Produktion av content, arbete med SEO
  • Artiklar
  • Söktexter
  • Filmproduktion

Hur ser du på kompetensbehovet ut av digitala marknadsstrateger?

Den digitala marknaden är i ständig förändring och vi på EMG – Educations Media Group uppskattar verkligen att ta emot studenter som är nyutexaminerade och fulla av nya idéer och energi. Det viktigaste kompetenserna anser vi är att ha grundläggande kunskap inom bland annat SEO, content production, analys och till viss del design. Utöver det är det viktigaste att ha en nyfikenhet och ett intresse för digital marknadsföring, att alltid vilja utvecklas och vara med och förändra.

Det viktigaste kompetenserna anser vi är att ha grundläggande kunskap inom bland annat SEO, content production, analys och till viss del design.

Vilka tre egenskaper anser du är viktiga för att lyckas som digital marknadsstrateg?

 • Nyfikenhet
 • Vilja
 • Älska att skriva

Vilka tips har du till någon som är ny i branschen?

En utbildning ger dig en bra grund att stå på och användbara teoretiska modeller. Kombinera studierna med en praktik som ger dig möjlighet att testa det du lärt dig i skolbänken innan du söker jobb. Du behöver inte kunna allt, mediebranschen är ständigt föränderlig, det viktigaste är att du är nyfiken och tycker om att ständigt utveckla dig själv och dina arbetsuppgifter.

Hur håller du dig uppdaterad om vad som händer i branschen?

Först och främst så har jag förmånen att arbeta för en arbetsgivare som värdesätter kompetensutveckling högt. Vi utbildar oss ständigt inom bland annat SEO, textproduktion, UX med mera. Utöver det så prenumererar jag på en hel del nyhetsbrev från tillexempel  IDG, Berghs, Computer Sweden, Jajja och Pineberry.

Blev du sugen på en karriär inom kommunikation? Läs mer om utbildningen Digital Marketing/Growth Manager som Madeleine sitter med i ledningsgruppen för.

Vill du ta emot en lia-praktikant?

Formulär