HemFAQ: Allt du behöver veta inför terminsstarten
Antagningen

Har du frågor om din ansökan? Vår antagning hjälper dig!

08-466 60 00
antagningen@nackademin.se

Expeditionen

Frågor om allmänna studieärenden och CSN.

08-466 60 00
expeditionen@nackademin.se

Vi som jobbar på Nackademin

Möt personalen på Nackademin

Overlay link

Övrigt

Samarbeten, kompetensutveckling och övriga frågor.

Overlay link

FAQ: Allt du behöver veta inför terminsstarten

Det kan kännas som mycket att hålla koll på som nyantagen student på Nackademin. Därför har vi samlat några av de viktigaste sakerna som kan vara bra att ha koll på inför terminsstarten.

Kom på uppropet

Det allra viktigaste är att du kommer på uppropet. Det är först då som du säkrar din plats på utbildningen.

Det är jätteviktigt att du närvarar om du har blivit kallad, annars kommer din plats att gå till någon annan. Observera även att det är jätteviktigt att du kommer i tid till uppropet så att inte någon annan får din plats.

Kan du inte närvara på uppropet?

Om du inte kan närvara på uppropet kan du antingen fylla i en fullmakt och därefter skicka ett fysiskt ombud till uppropet alternativt fylla i en blankett om dispens. Om du behöver någon av dessa blanketter behöver du kontakta oss på: antagningen@nackademin.se.

Om uppropet är klart och du har en plats på en utbildning – stort grattis! Nedan hittar du nyttig information inför terminsstarten.

Lär dig att hitta rätt på Nackademin

I Solna

 • Byggnaden är indelad i tre delar: A, B och C. Huvudentrén tillhör B-delen och till vänster om den är A-delen och på den högra sidan C-delen.
 • Salarna och klassrummen benämns enligt följande: A104, där bokstaven A beskriver att salen ligger i A-delen och siffran 1 visar att det är på plan 1. På varje plan är sedan alla salar märkta med en skylt.
 • På våning 0 hittar du lunchrestaurang Hjulet, ett café, matsalar, pingisbord och bra studieplatser.
 • Runt om i huset på plan 1, 3 och 4 finns olika grupp- och projektrum som är fria för dig som studerande att använda. De går inte att boka i förväg.
 • Kök, matrum, mikrovågsugnar och kylskåp hittar du på plan 0, 1, 2, 3 och 4.
 • På plan 5 hittar du oss som jobbar på Nackademin.

I Uppsala

 • I Uppsala är Nackademin indelat i två delar med olika ingångar. Vid port 22A sitter vi som jobbar på Nackademin, där finns även klassrummen Linné och Ernman, en datorsal, studentkök och matsal med mikrovågsugnar och kylskåp.
 • I port 22B hittar du fler grupprum samt ytterligare två klassrum.

Hur gör jag för att ansöka om studiemedel från CSN?

 • Ansök på csn.se
 • Ange studieperioder och poäng (se nedan)
 • Studieförsäkran lämnas elektroniskt av både student och Nackademin (tidigast vid första skoltillfället).

Tips på länkar kopplat till CSN:

Hur ansöker man?
En guide i CSN-djungeln

När kan jag ansöka om CSN?

Du kan ansöka om studiemedel när du fått en plats på en utbildning, men du kommer inte få någon utbetalning förrän både du som är student och vi, Nackademin, har lämnat en studieförsäkran. Vi kommer att lämna din studieförsäkran först när du har börjat på utbildningen, dvs efter uppropen.

Jag hängde inte riktigt med på det där med studieförsäkran. Vad menas med det?

Du som student behöver studieförsäkra dig på CSN:s hemsida. En studieförsäkran innebär att du intygar för CSN att du ska studera. Nackademin kommer också att studieförsäkra dig under din första undervisningsdag. Först när vi har studieförsäkrat dig kan du få studiemedel från CSN. Både du själv som student och skolan måste alltså studieförsäkra dig, vilket vi gör efter uppropen.

Hur många poäng är det per termin?

Det är 100 poäng per termin, det vill säga 200 poäng per läsår. Våra terminstider är uppdelade efter läsår, så därför ska du skriva in 200 poäng när du gör din CSN-ansökan.

Är det första datumet för terminstider samma sak som första undervisningsdag?

Nej. Terminstiderna som finns på CSN är de officiella tiderna för att säkerställa att du som student får pengar för hela studieperioden. Alla våra klasser börjar inte sin undervisning exakt samma dag.

När börjar skolan och hur kommer jag åt mitt schema?

För utbildningar som startar på vårterminen 2019 är den generella riktlinjen 14 januari, men det skiljer sig mellan olika klasser. I välkomstbrevet som du fick i samband med ditt antagningsbesked finns en länk till ditt schema och instruktioner för hur du söker samt beteckningen för din klass.

Observera att ändringar i schemat kan (och kommer!) att förekomma, så boka inga semesterplaner efter detta.

När behöver jag beställa kurslitteratur?

När du blev antagen ska du ha fått ett välkomstbrev från din utbildningsledare med viktig information inför terminsstarten. Den information som inte står med i välkomstbrevet kommer ni att få i samband med uppstarten i januari.

Måste jag ha en bärbar dator?

Om det krävs en bärbar dator på din utbildning står den informationen i välkomstbrevet från din utbildningsledare. Där står det också om det krävs en särskild prestanda eller liknande. Om det inte krävs en bärbar dator på din utbildning kan du använda vilken bärbar dator du vill (om du har tänkt använda en sådan). I annat fall finns det naturligtvis datorsalar hos oss!

Vad kan jag få hjälp med i studentexpeditionen?

Vänd dig till studentexpeditionen i Solna via e-post eller till Uppsala via telefon om du behöver hjälp med:

 • Intyg
 • Betygsutdrag
 • Kopiering
 • CSN
 • Adressändring och andra personuppgifter
 • Andra allmänna frågor och funderingar

Vart vänder jag mig om jag har IT-problem?

Nackademins IT-support hittar du mitt emot skrivarna på plan 0 i Solna mellan klockan 08.30 och 10.30.

Behöver du komma i kontakt med vår support vid andra tider eller om du pluggar i Uppsala når du dem på itsupport@nackademin.se.

Innan du kontaktar dem kan du gärna kika på vår digitala IT-hjälp där du hittar svar på vanliga IT-relaterade frågor och olika lathundar och guider. Den hittar du i studentportalen benämnd som “IT-hjälp”.

Access till skolan och utskrifter

Vid uppstarten får du en personlig passer- och kopieringsbricka från din utbildningsledare. Det är med den som du kommer in i skolan, kan skriva ut och kopiera med våra skrivare.

Vilka tider är skolan öppen?

Som studerande kommer du in i skolan mellan klockan 7.30 och 18.00 genom att använda din passerbricka. Detta gäller för både Solna och Uppsala.

Vilka bra lunchställen finns nära Nackademin?

studentsmart.se har vi samlat alla smultronställen som ligger i nära anslutning till Nackademin.

Smultronställena nära Nackademin i Solna hittar du här.
Smultronställena nära Nackademin i Uppsala hittar du här.

Mer information kring hur du kan engagera dig under din studietid eller få pedagogiskt stöd finns i Nackademins studerandehandbok som du hittar på studentportalen. Där hittar du även en onlinebaserad introduktionskurs om studieteknik.

Varmt välkommen som student hos oss på Nackademin!