Hem“I framtiden kan jag åka på en motorväg som jag har projekterat”
Antagningen

Har du frågor om din ansökan? Vår antagning hjälper dig!

Telefontid: mån-fre, kl. 9-12

08-466 60 00 (menyval 1 i växeln)

antagningen@nackademin.se

Expeditionen

Frågor om allmänna studieärenden och CSN.

Telefontid: mån-fre, kl. 08.00-12.00

08-466 60 00 (menyval 3 i växeln)

expeditionen@nackademin.se

Den fysiska expeditionen kommer att, p.g.a. rådande omständigheter, hålla stängt tills vidare. Ni når oss via telefon och mail.

“I framtiden kan jag åka på en motorväg som jag har projekterat”

Joanna Palm, 44

Joanna Palm, 44, såg flytten till Sverige som ett bra tillfälle att byta karriär. Från projektledare inom telekommunikationsbranschen till att utbilda sig till markingenjör på Nackademin i Uppsala. I intervjun berättar hon om steget att börja plugga, sin praktik på NCC och hur hon ser på framtiden som byggnadsingenjör inom mark och vatten.

Joanna kommer från Warszawa och har en bakgrund inom språk och filosofistudier på Warszawa universitet samt arbete som projektledare på ett stort telekommunikationsbolag i Polen. För tre år sedan flyttade hon till Sverige för att kunna bo med sin man och insåg att detta var ett bra tillfälle att byta karriär.

Hej Joanna, hur kommer det sig att du valde att plugga till just byggnadsingenjör inom mark och vatten?

Jag tyckte om att jobba som projektledare men branschen som jag arbetade i kändes inte så spännande. Telekommunikation är väldigt abstrakt och de projekt som man arbetar med liknar varandra. Jag tänkte att som markingenjör kan jag jobba med mer omväxlande projekt – från att lägga rör under gatan till att skapa ett husfundament. Det kändes så fint att föreställa sig att en gång i framtiden kan jag åka på en motorväg som jag har projekterat eller varit med och byggt.

En gång i framtiden kan jag åka på en motorväg som jag har projekterat eller varit med och byggt.

Vad var det som fick dig att ta steget till att börja plugga?

När jag kom till Sverige så var jag i mitten av mitt karriärsliv och tänkte att det här var ett bra tillfälle att göra någonting nytt. Samtidigt fick jag veta från min väninna som själv gick på Nackademin att det finns utbildningar som kan hjälpa mig att få en helt ny start inom två år. Jag skrev till Nackademin och fick information om utbildningen byggnadsingenjör mark och vatten markingenjör(URL: https://nackademin.se/utbildningar/byggnadsingenjor-mark-och-vatten-uppsala/) som kändes väldigt spännande och jag ansökte direkt.

Vad är det som intresserar dig med branschen och den typen av projekt som du kommer att arbeta med?

Byggbranschen i Sverige är otroligt framgångsrik! Jag läste någonstans att Sverige har idag en byggtakt som vi inte sett på flera decennier. Det räcker att åka genom Uppsala för att se hur mycket det byggs just nu. Jag kände direkt att jag vill vara en del av den här utvecklingen. Att det finns många projekt tyder på att det finns jobb och att man kan arbeta på många olika ställen. Det kändes som en bra karriärmöjlighet helt enkelt.

När jag är klar kommer jag att kunna arbeta med grundläggning av hus, parkeringsplatser eller väg samt med VA-system. Det som jag tycker är mest spännande i anläggningsbranschen är att varje projekt är helt annorlunda från det andra. Att bygga på lera är absolut inte samma som att bygga på ett berg. Man får läsa geologiska rapporter och planera vilken grundläggning som passar för olika projekt. Man känner sig nästan som en detektiv som måste gissa vad som står bakom den data som man får från en geotekniker och sedan planera och utföra grundläggning så att huset blir stabilt.

Hade du erfarenhet av branschen sedan innan?

Jag hade ingen erfarenhet av branschen och hade aldrig varit på en byggarbetsplats innan jag började på Nackademin. Men nu under första året av mina studier så har jag haft tillräckligt med studiebesök för att känna mig säker på att jag kommer att trivas med att jobba i byggbranschen. Dessutom jobbar min bästa väninna i Polen som projektmanager inom bygg och hon älskar sitt jobb – så jag vet att byggbranschen är en bra bransch för dynamiska, öppna och drivna personer.

Du gör just nu din praktik på NCC – berätta om det!

Ja, precis jag gör min praktik på NCC Infra. Jag har turen att kunna arbeta med många olika projekt – VA för väg samt grundläggning av trygghetsboende i Sigtuna och grundläggning av studentboende och parkeringshus i Uppsala. Min handledare har planerat min praktik så att jag får prova på många olika saker. Under min praktik så har jag kört en markvibrator, blåst berg med en kompressor, beställt rör, deltagit i skyddsronder och skrivit egenkontroller. Jag lärde mig även NCC:s projektmetodologi, ritade APD-planer, deltagog i möten med beställare samt utförde utsättningar och inmätningar.
Varje dag på NCC är annorlunda, varje dag är spännande och varje dag går jag gärna upp kl. 5.00 på morgonen för att jag vet att det kommer bli en lärorik dag.

Det roligaste med praktiken är att man upptäcker hur mycket kunskap man har och vad man själv kan göra redan efter första året av utbildningen. Jag visste hur man ritar en APD eller TA plan, jag kunde läsa geotekniska rapporter, jag visste vilka typer av rör som lämpar sig för olika installationer. Bland det roligaste under praktiken har också varit att träffa nya kollegor som vill samarbeta med mig – och som vill lära mig saker. Det krävs tålamod och disciplin för att utbilda en praktikant och jag hade känslan av att alla ville utbilda mig och att de mer än gärna delar sina erfarenheter.

NCC har ett bra arbetsklimat och jag är inte rädd för att fråga eller att göra fel. En sak som var utmanande för mig var att arbeta utomhus. Vi gick ju ut på praktiken i slutet av februari när det var riktig kallt och tidigare har jag bara arbetat inomhus, så jag var väldigt rädd att jag skulle frysa. Men med bra arbetskläder och rätt motivation så kan man även arbeta utomhus – och det visade sig i mitt fall gå väldigt bra. Nu njuter jag av det och att arbeta i byggbranschen betyder så mycket mer än att bara sitta framför datorn.

Har du något drömjobb, företag eller projekt som du gärna skulle arbeta på i framtiden?

Mitt drömjobb är att jobba som entreprenadingenjör. Jag skulle vilja arbeta på olika projekt, planera arbete, budget och resurser, ta hand om arbetsmiljöaspekter – och senare se att min planering förvandlas i en bra, säker och fungerande arbetsplats.

Jag hoppas att jag får arbeta på spännande grundläggningsprojekt – med pålning, sprängning och andra utmanande processer. Jag älskar att arbeta i team och det är därför jag vill arbeta på ett entreprenadföretag.

Vet du vad du ska göra när du tar examen?

Jag hoppas att jag efter examen kan börja arbeta direkt. Kanske får jag komma tillbaka till samma projekt som jag arbetar på nu?

Några snabba med Joanna

Född1974
Bor I Uppsala
Det här hittar jag på en ledig dag:Utomhus med min kamera – jag älskar att fotografera arkitektur.
FavoritserieMasterchef Australia
FavoritplatsNära vatten
Vad äter du till frukostMackor med skinka, ost och tomater
Hemsida du besöker dagligen:My Modern Met
Något du inte visste om mig:Att jag har en fotoblogg

Vill du ta emot en lia-praktikant?

Formulär