FRÅGOR OCH SVAR. Ska du söka en utbildning hos oss på Nackademin? Vad roligt! Här har vi samlat de, just nu, vanligaste frågorna – och svaren!


Hur gör jag för att ansöka till en utbildning hos er?

Du går in på vår hemsida (nackademin.se – där du är nu om du läser den här artikeln!) och klickar sedan på fliken YH-utbildingar. Där väljer du område (t.ex Bygg). Sedan scrollar du ned och klickar på den utbildning du är intresserad av (tex Markingenjör). Där finns en beskrivning av den utbildningen. Uppe till höger finns en röd och vit ruta där det står ”Ansök nu”. Klicka där.

Du kommer vidare till en sida där du kan uppge personnummer och mejladress. När du har gjort det har du skapat ett konto på YH-antagning. Nu finns du i vårt system och kan börja ladda upp dokument (Gymnasiebetyg, CV och övrigt). Stort lycka till!

Jag kan inte anmäla mig till en preparandkurs eller till ett behörighetsprov. Varför inte?

Kontrollera först att du har lämnat in din ansökan på YH-antagning. Dessa kurser och prov kan du endast se under dina aktiviteter då din ansökan är inlämnad. Om du har lämnat in din ansökan ligger alla tillgängliga tillfällen under aktiviteter på din sida. Där kan du enkelt anmäla dig till det datum (kurs eller prov) som passar dig. Om du har lämnat in din ansökan och kan se alla tillfällen, men inte kan anmäla dig, då är det för att det är fullt. Ring oss på 08-466 60 00 så kan vi kolla om någon av de anmälda deltagarna har lämnat återbud.

När får jag veta hur det går med min ansökan?

Vi behandlar ansökningar ända fram till midsommar. Vi kan tyvärr i nuläget inte ge något besked om när just din ansökan blir behandlad. Vi rekommenderar att du noga läser förkunskapskraven för den utbildning du har sökt och checkar av att du har minst godkänt i de gymnasiekurser vi kräver, och att du har uppgett en tydlig arbetsbeskrivning i ditt CV (om den utbildningen du har sökt kräver yrkeserfarenhet).

I ditt CV eller dina arbetsintyg måste det framgå exakt antal månader samt omfattning (heltid/deltid/färre timmar) per arbetsplats. Det måste också, om yrkeserfarenhet är ett förkunskapskrav, framgå vilka arbetsuppgifter du har haft och i många fall också vilken roll du har haft på en arbetsplats (t.ex teamledare). Är du osäker på om du har lämnat in allt som krävs kan du ringa till oss så kan vi snabbt kolla på din ansökan, och se om det är något förkunskapskrav du behöver styrka. Vi kan dock inte ge några utförliga besked per mejl eller telefon. Så fort vi har behandlat din ansökan får du ett mejl med rubriken ”Din ansökan är behandlad”.

Måste jag lämna in arbetsintyg?

Nej. Men i det CV du lämnar in måste följande saker framgå för varje arbetsplats: exakt antal månader, omfattning (heltid, deltid, färre timmar). Om yrkeserfarenhet är ett förkunskapskrav för den utbildning du har sökt måste också dina arbetsuppgifter och din roll på arbetsplatsen beskrivas. Vi kan inte bedöma dig behörig till en utbildning om dessa uppgifter inte framgår.

Vi kan inte heller ge dig meritpoäng för din yrkeserfarenhet om inte månader och omfattning framgår Observera att det inte har någon betydelse var eller vad du har arbetat med för att få meritpoäng – detta är endast av betydelse då en särskild yrkeserfarenhet är ett förkunskapskrav för en utbildning.

Vilket programmeringsspråk används i proven (behörighetsprov, antagningsprov) eller under utbildningens gång?

I nuläget används Programmeringsspråket C#.

 

Jag kan inte gå en preparandkurs i Bygg och Anläggning 1, men vill skriva ett behörighetsprov i Bygg och Anläggning 1. Kan jag få tillgång till den kurslitteratur ni använder?

Nej. Preparandkursen är en betalkurs då det ingår undervisning med en lärare. Lärarens undervisningsmaterial finns tillgängligt på den skolportal som kursdeltagarna har access till. Vi har tyvärr inte möjlighet att lämna ut detta material till de personer som inte går kursen.

Hur ska jag göra för att förbereda mig till ett behörighetsprov, vad kommer ingå i provet?

Innehållet i behörighetsprovet motsvarar innehållet i de gymnasiekurser i de ämnen vi ger prov i. Vårt tips är att gå in på Skolverkets hemsida (skolverket.se). Där finns en sökruta där man kan skriva in det ämne man ska skriva prov i (t.ex Matematik 2/B). Där finns en kursbeskrivning om vilka moment man förväntas kunna.

Observera att behörighetsproven syftar till att man skriver utifrån de förkunskaper man har. Saknar man kunskaper i ett ämne vill vi istället rekommendera att gå en preparandkurs. Vi har inte preparandkurser i Svenska och Engelska – där vill vi istället hänvisa till exempelvis Komvux.

Vad gör jag om jag inte klarar provet, får jag skriva om?

Gällande behörighetsprov i ett ämne erbjuds inga omprov. Då måste vi hänvisa till att skriva ett nytt prov nästa år. Gällande de prov som avslutar en preparandkurs ges ett omprov.

Jag hinner inte läsa på Komvux och saknar Eng 2/B. Kan jag ändå komma in på utbildningen?

I första hand hänvisar vi till att skriva ett behörighetsprov i Eng 2/B. Om du inte har möjlighet till detta kan du åberopa reell kompetens (t.ex att du har arbetat i USA och talat engelska) eller så kan du söka enligt 20 %-regeln. Endast ett fåtal av de sökande kan bli antagna enligt denna regel (där vi gör ett undantag för de som saknar ett förkunskapskrav – man måste då på andra sätt visa att man kan tillgodogöra sig utbildningen. Ett motivationsbrev måste bifogas till ansökan).

Vill du veta mer?

Här hittar du fler frågor och svar.

Har du ytterligare frågor, så är du alltid välkommen att kontakta vår antagningsenhet:

Telefonnummer: 08-466 60 00
eller via  mail: antagningen@nackademin.se

Stort lycka till med din ansökan!