HemFAQ: allt du behöver veta om att söka utbildning hos oss
Antagningen

Har du frågor om din ansökan? Vår antagning hjälper dig!

Telefontid: mån-to kl 10-12

08-466 60 00
antagningen@nackademin.se

Expeditionen

Frågor om allmänna studieärenden och CSN.

08-466 60 00 (vardagar kl. 9-13)
expeditionen@nackademin.se

Besökstider:
Måndag 9:00-13:00
Tisdag: 8:00-10:00
Onsdag: 8:00-10:00
Torsdag: 9:00-13:00
Fredag: 8:00-10:00

Expeditionen ligger på plan 4.

Hitta till Nackademin 
Tomtebodavägen 3A, 171 65 Solna

Vi som jobbar på Nackademin

Möt personalen på Nackademin

Overlay link

Kontakt

Hitta till Nackademin i Solna och Uppsala

Overlay link

FAQ: allt du behöver veta om att söka utbildning på Nackademin

Funderar du på att börja plugga en Yh-utbildning på Nackademin? Här hittar du allt du behöver veta om vår utbildningsform och din ansökan!

Vad är en Yh-utbildning?

En yrkeshögskoleutbildning är en utbildningsform som kombinerar teori med praktiskt lärande ute på en arbetsplats. En Yh-utbildning får inte finnas om det inte finns ett faktiskt behov på arbetsmarknaden och innehållet i utbildningarna matchar därför de krav som företagen ställer på yrkesrollerna.

Hur stor chans har jag att få ett jobb efter utbildningen?

En examen från Nackademin är en säker väg till jobb för de flesta. Nackademin är ett av de absolut bästa valen för dig som vill ha jobb direkt efter examen. Historiskt sett ligger Nackademin i topp i Sverige bland alla utbildningsanordnare, även inräknat universitet och högskolor, gällande just anställningsbarhet bland studenter.

Vad betyder LIA?

Vår praktikperiod kallas LIA och står för ”Lärande i arbete”. LIA-praktiken upptar minst en fjärdedel av din utbildningstid, för att du ska kunna få prova på olika arbetsplatser och yrkesroller. LIA-praktiken har blivit en succé både för företagen, våra studenter och hela Nackademin. Det märks inte minst genom att så många som 57 % av våra studenter får jobb hos de företag där de har praktiserat.

Har jag rätt till studiemedel när jag studerar på Nackademin?

Ja, alla våra yrkeshögskoleutbildningar ger rätt till studiestöd från CSN. För fullständig information, se www.csn.se. De utbildningar som har en avgift kopplad till sig ger inte rätt till CSN.

Hur söker jag en utbildning?

Du söker till en utbildning genom att skicka in din ansökan via webben på www.nackademin.se. Därefter görs en behörighetsbedömning och i de fall då det är fler sökande än platser görs ett urval bland alla behöriga sökanden. Du kan läsa mer om ansökningsprocessen på www.nackademin.se/ansok.

Vem blir antagen till utbildningen?

Vår uppgift är att välja ut de sökande som har störst chans att klara utbildningen och lyckas inom det framtida yrket. Detta görs genom att vi bedömer flera olika faktorer. Vi bedömer om du uppfyller utbildningens obligatoriska behörighetskrav, antagningskrav samt resultat på våra antagningsprov. Antagningsprovet ger dig extra poäng i urvalet.

Vad är ett antagningsprov och hur gör jag det?

Ett antagningsprov är ett prov som du kommer att få möjlighet att göra under antagningsprocessen. Provet är inte obligatoriskt, men då det är den mest poänggivande delen i antagningsprocessen så kan du samla väldigt viktiga meritpoäng genom att göra provet. Ju fler meritpoäng du har, desto större chans att bli antagen! När du har gjort din ansökan kommer du att kunna anmäla dig till antagningsprov via ”Mina sidor” i antagningssystemet. Provet kan bestå av olika delar, både muntliga och skriftliga, beroende på vilken utbildning du har sökt.

Vi ger inte ut något instuderingsmaterial inför antagningsprovet, men ett tips från coachen är att utgå från utbildningens behörighetskrav samt den inriktning som utbildningen har och läs in dig på det.

Vilka dokument behöver jag för att skicka in min ansökan?

Du behöver påvisa att du är behörig för att söka utbildningen och det gör du genom att skicka in betyg som styrker din behörighet, både den grundläggande behörigheten samt den särskilda behörigheten. Vilka särskilda behörighetskrav som gäller för olika utbildningar kan du läsa mer om här.

Vad gör jag om jag inte är behörig till en utbildning?

Om du saknar formell behörighet till en utbildning finns flera vägar att gå; du kan t.ex. skriva ett av våra behörighetsprov eller gå en preparandkurs för att påvisa din behörighet. Om vi finner dig särskilt lämpad att klara utbildningen och det framtida yrket kan vi i vissa fall även göra undantag från de formella antagningskraven – det kallas att du ansöker via 20-procentsregeln. Kontakta oss så berättar vi gärna mer!

Vad är en preparandkurs och hur anmäler jag mig?

Om du saknar grundläggande behörighet till en utbildning du vill söka hos oss på Nackademin, så kan du gå en av våra preparandkurser inom ämnet! Upplägget för preparandkursen ser olika ut beroende på preparandkurs och du kan läsa mer under varje preparandkurs. Några av kurserna kan läsas på distans och andra på plats i Solna. Klarar du sedan det avslutande provet så blir du behörig att söka till våra utbildningar.

Du kan endast anmäla dig till en kurs om det finns platser kvar. Detta betyder alltså att om du har kunnat anmäla dig så är du garanterad en plats. När du väl har anmält dig så kommer du inom kort att få mer information gällande bl.a. betalning.

Läs mer om våra olika preparandkurser här

Har du några frågor?
Vi på Nackademins antagning svarar gärna på dina funderingar och guidar dig i ditt utbildningsval!

08-4666000
antagningen@nackademin.se

Vill du ta emot en lia-praktikant?

Formulär