HemErlend fick ny spetskompetens med kursen Programmering med Python!
Antagningen

Har du frågor om din ansökan? Vår antagning hjälper dig!

Telefontid: mån-fre, kl. 9-12

08-466 60 00 (menyval 1 i växeln)

antagningen@nackademin.se

Expeditionen

Frågor om allmänna studieärenden och CSN.

Telefontid: mån-fre, kl. 08.00-12.00

08-466 60 00 (menyval 3 i växeln)

expeditionen@nackademin.se

Den fysiska expeditionen kommer att, p.g.a. rådande omständigheter, hålla stängt tills vidare. Ni når oss via telefon och mail.

Erlend jobbar som chefsstrateg men ville ha en ny kompetens inom Programmering – valet föll på en kurs i programmering med Python

Erlend

Erlend Hellum jobbar som chefsstrateg på Statens pensionsfond i Norge och hade länge velat lära sig koda. Med två barn och ett krävande jobb var Nackademins flexibla kurser online perfekta!

– Nackademins kurs var väldigt bra. Det var tio intensiva veckor men är du motiverad kommer du att klara det. Hade det varit ett längre program över ett eller två år hade det varit tuffare att kombinera med jobb men tio veckor klara de flesta. Kursens upplägg passade mig väldigt bra, säger Erlend.

Innan kursen hade Erlend ingen erfarenhet av kodning men hade länge funderat på att lära sig det

– Det är uppenbart att kodning är framtiden. När jag jobbade på Norges Bank såg jag att de nyutexaminerade som kom in hade en annan kompetens än min generation. De kunde lösa uppgifter på ett annat sätt än jag, och jag såg hur kraftfulla dessa verktyg kunde vara. Mycket av mitt jobb går ut på att analysera information och data, så kunskaper i Python-programmering kommer att underlätta mycket i mitt dagliga arbete. Genom Python kan jag nu automatisera processer, samt sortera och beräkna data. Något som underlättar när man ska fatta investeringsbeslut, säger han.
– Det är lätt att se det värde Python kan erbjuda i mitt arbete.

Att kombinera karriär, familj och utbildning.

Erland är civilekonom och har arbetat inom finans i många år, bland annat tio år på Norges Bank, och ett par år på The Federal Reserve Bank of New York i USA. Nu arbetar han som chefsstrateg på Statens pensionsfond i Norge, en fond som förvaltar mer än 30 miljarder euro. Han ansvarar bland annat för att skapa investeringsstrategier och säkerställa att de tar bra investeringsbeslut i allt de gör.Förutom de långa dagarna på jobbet har han även två små barn.

Att jobba 150 procent, ha två barn, och samtidigt anmäla sig till en kurs i programmering kan låta mycket säger han, jag gillade att kursen hade en bra struktur, med föreläsningar och inlämningsuppgifter, och flexibilitet att arbeta när det passar mig.

– Mitt mål var att få en grundläggande förståelse för vad Python-programmering handlar om. Jag har googlat mycket på YouTube och Google för att försöka lära mig Python men hade svårt att hitta bra material i den djungel av information som finns där. I kursen fick jag äntligen en tydlig struktur för att lära mig och lättare att ta till mig den nya kunskapen.

Han erkänner att han förmodligen borde ha ägnat lite mer tid åt att studera under de tio veckorna, om det inte varit för ett späckat jobbschema, men han fick ändå den kunskap som han förväntat sig av kursen.
– Jag jobbar mycket i Excel, men jag har känt mig som en dinosaurie när det kommer till programmering. Nu har jag en grundläggande förståelse för Python, och det var det var ute efter. Jag har något att bygga på, säger han. För folk som jobbar heltid tycker jag att det här formatet fungerar väldigt bra säger han.

Erlend ser fram emot att använda sin nya kodningskunskap, och att utforska alla de möjligheter som finns med Python.

– Mitt främsta mål med kursen är att kunna hantera stora datamängder. I mitt arbete uppdaterar jag en stor mängd data i Excell och vill automatisera en del av detta. Något som går att göra med Python, detta kommer sedan att underlätta massor när jag ska fatta bra investeringsbeslut, säger Erland.

Erlands råd till andra som funderar på en kurs i Python-programmering

– Har man länge funderat på att lära sig programmering så är 10 veckor väl investerad tid. Du kommer att få lära dig grunderna och har något att bygga på framåt. För folk som jobbar heltid tycker jag att det här formatet fungerar väldigt bra, säger han.

Vill du ta emot en lia-praktikant?

Formulär