HemDriftteknikern – våra byggnaders stjärna i det dolda
Antagningen

Har du frågor om din ansökan? Vår antagning hjälper dig!

Telefontid: mån-fre, kl. 9-12

08-466 60 00 (menyval 1 i växeln)

antagningen@nackademin.se

Expeditionen

Frågor om allmänna studieärenden och CSN.

Telefontid: mån-fre, kl. 08.00-12.00

08-466 60 00 (menyval 3 i växeln)

expeditionen@nackademin.se

Den fysiska expeditionen kommer att, p.g.a. rådande omständigheter, hålla stängt tills vidare. Ni når oss via telefon och mail.

Driftteknikern – våra byggnaders stjärna i det dolda

DRIFTTEKNIKER. Brukar du stanna upp på stora sjukhus eller kontorskomplex och förundras över att allt fungerar i ett så stort system? Förmodligen inte, vi har vant oss att det helt enkelt bara fungerar. Detta är tack vare driftteknikerna, som bakom kulisserna ser till att alla delar klaffar och hela tiden blir bättre. Vill du också bli en hel byggnads go-to girl eller go-to guy? Läs vidare för att se vad som väntar dig med en ny karriär som drifttekniker!

Lösningarna i fokus

Med ansvar för tillsynen av en hel fastighets eller anläggnings tekniska system, ställs du dagligen inför problem som kräver fantasi och en vass problemlösningsförmåga.

Utöver att vara snabbt på bollen när problemet dyker upp, arbetar du även med mer långtgående utvecklingsprocesser när du ser över fastigheters nuvarande system och föreslår förbättringar och ny teknik. En av de viktigaste aspekterna här är miljön. Som drifttekniker får du en förståelse för vår påverkan på miljön, och får arbeta med att ta fram lösningar för energibesparing som tar oss mot en mer hållbar framtid.

Med telefonen och social kompetens i verktygslådan

Trots att dagen kan börja på bottenplan med en översikt över din byggnads driftsystem, utspelar sig en driftteknikers vardag långt ifrån enbart i källaren då väldigt många människor förlitar sig på dig och dina kunskaper.

Du träffar mycket folk när du håller möten med hyresgäster, leder inhyrda entreprenörer och hantverkare och är spindeln i nätet för hela fastighetens drift. Telefonen, din sociala kompetens och ditt ledarskap blir alltså lika viktiga verktyg som dina tekniska färdigheter.

En varierad vardag

Då en anläggning förlitar sig på att ett helt system av komponenter fungerar, har du som drifttekniker väldigt varierade arbetsuppgifter där ena dagen inte är den andra lik. Med ansvar för ventilation, värme, kyla och energiåtgång gäller det att kunna mycket om mycket och kunna hålla många bollar i luften.

Med en stor byggnad kommer stort ansvar

För dig som gillar att ta ansvar och att stötta dem runt dig finns stora möjligheter till vidareutveckling. Företag värdesätter sina drifttekniker högt, där många erbjuder kontinuerlig vidareutbildning. Här har du alla chanser att ta dina kunskaper om anläggningen du kan utan och innan vidare, och en dag stå som fastighetschef för hela bygget!

Lägg upp din arbetsdag som du själv vill

Som drifttekniker har du frihet under ansvar. Ofta bestämmer du själv hur din arbetsdag ser ut, utifrån vad som fungerar bäst för dig och de uppgifter du har till hands.

(Psst! Även om det är sen gammalt borde vi kanske lägga till att du, som med alla utbildningar på Nackademin, är hett eftertraktad på arbetsmarknaden som drifttekniker. 10 000 drifttekniker behövs inom 5 år!)

Läs mer om den 2-åriga utbildningen Drifttekniker här

Vill du ta emot en lia-praktikant?

Formulär