HemDe tog fram en digital kampanjstrategi för Ångestshoppen
Antagningen

Har du frågor om din ansökan? Vår antagning hjälper dig!

Telefontid: mån-fre, kl. 9-12

08-466 60 00 (menyval 1 i växeln)

antagningen@nackademin.se

Expeditionen

Frågor om allmänna studieärenden och CSN.

Telefontid: mån-fre, kl. 08.00-12.00

08-466 60 00 (menyval 3 i växeln)

expeditionen@nackademin.se

Den fysiska expeditionen kommer att, p.g.a. rådande omständigheter, hålla stängt tills vidare. Ni når oss via telefon och mail.

De tog fram en digital kampanjstrategi för Ångestshoppen

Emma och Natalie

Slutet på terminen = exjobbstider. Vi passade på att ta en pratstund med Nackademipoddarna Natalie och Emma, som gjort sitt examensarbete för Ångestpodden.

Var har ni gjort ert exjobb?

Vi har gjort vårt examensarbete för Ångestpodden (på företaget Inget Filter). Ångestpodden är en av Sveriges största podcasts, och har hittills sänt 71 avsnitt och som idag har ca 300 000 lyssnare i månaden. I avsnitten gästas de av olika kändisar/medier/starka personligheter som de själva bjudit in.

I våras märkte dem att de hade en efterfrågan från deras fans att de skulle vilja ha något fysiskt som skulle symbolisera deras verksamhet och vara med och stödja kampen mot psykisk ohälsa, vilket grundarna av podden uppmärksammade. Deras sponsor, (Good Luck Have Fun Design Studio) tog sedan fram produkter i form av posters med tolkningar av utvalda citat från poddens populäraste avsnitt som deras mest kända gäster sagt i avsnitten. Postrarna ville de sälja på sin hemsida www.angestpodden.com men hade ingen aning om hur de skulle starta en webbshop eller skapa uppmärksamhet kring den och driva trafik dit, förutom den marknadsföring de själva gjorde i sina kanaler.

Badge, Ångestpodden

Vad gjorde ni på ert exjobb?

Det började med att det var lockande att göra ett exjobb för en start-up som hade potential att nå ut  på sociala medier. Det andra som gjorde att vi tog beslutet att göra det på företaget var att det både var ett strategiskt och operativt arbete som skulle ingå, och att det har varit relativt fria händer, vilket passar oss som personer väldigt bra. Genom en dialog och analys av deras kanaler kom vi fram till att hjälpa dem att bygga webbshoppen samt hjälpa dom lansera den genom en genom en kampanj på Facebook och Instagram. Vi visste redan tidigt att de hade en oerhört stark produkt och publik, så därav var det även oerhört viktigt att tänka långsiktigt och strategiskt kring lanseringen. 

Vi arbetade utefter målet att genom en kampanj att öka kännedomen om Ångestpoddens webbshop. Eftersom Emma arbetar ur ett strategiskt analytiskt perspektiv och Natalie ur ett mer strategiskt kreativt perspektiv så har detta lett till att vi även lanserat hela lösningen för Ångestshoppen (som den kom att heta). 

Kampanjen som vi skapade löpte under perioden 9-22/5 och vi har redan fått mycket och bra feedback på från deras följare och även försäljning på webbshoppen. Det vi hela tiden haft i tanken är att vad vi än gjort för Ångestpodden så ska alla de olika delarna i kampanjen som vi skapat material till kunna gå att återanvändas av dem i senare skede eller i utveckling av webbshoppen.

Vad var utmaningarna?

Utmaningarna är alltid att hitta rätt målgrupp. Vi arbetade agilt och om vi märkte att något av inläggen på sociala medier till exempel inte nådde ut som tänkt så gick vi in och tweekade inlägget för att matcha målgruppen bättre. Den största utmaningen var nog när vi klickade på “publicera” när webbshoppen och huvudkampanjen väl lanserades den 12/5 kl 00.01. Det var ganska nervöst i och med att Ångestpodden har så många fans, och som samtidigt skulle mötas av kampanjbudskapet. 

Ångestpodden har en ganska bred målgrupp som på samma gång är väldigt köpstark och kommunikationen på deras sociala medier med dem är konstant. Det var även en utmaning att se till så att alla analysverktyg var ordentligt inställda för mätning resultatet av de olika aktiviteterna vi gjorde.

Vad ni lärt er? 

Det vi har lärt oss är att sociala medier så som Facebook och Instagram hela tiden är föränderligt och det som sker går i vissa fall inte att styra över. Ett exempel på det är att man får feedback från sina följare direkt. Även hur man lägger en kampanjstrategi, vilket är ganska komplext med tanke på tajmingen man måste ha för att släppa ut budskap+material till den rätta målgruppen som man arbetat fram och vara snabb på att se om responsen blir det man förväntat sig.

Uppföljningsarbetet och mätningen av resultatet var även härligt att se, det var lite som en belöning efter denna utbildningen, att kunna få förverkligat det man så länge bara “testat” tidigare.

Vad har varit roligast?

Det som har varit roligast är nog all feedback vi fått i och med lanseringen av webbshoppen, det är ju ett otroligt starkt budskap Ångestpodden har och därav är det mycket känslor som släpps lös på till exempel Facebook när man får kommentarer om hur fantastiskt viktig webbshoppen är bland annat. Vi har även redan sett att konverteringar har skett, det vill säga att köp har gjorts i webbshoppen tack vare vår kampanj, det är riktigt roligt! Sen såklart att ha jobbat med grundarna Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg. Vilket vi verkligen rekommenderar att göra sitt exjobb på en start-up, med personer som verkligen brinner för sin verksamhet och idé!

Här kan du läsa mer om Emma och Natalies utbildning Digital Marketing/ Growth Manager.

Vill du ta emot en lia-praktikant?

Formulär