Hem”Det är otroligt spännande att få vara med i framväxten av ett nytt medium”
Antagningen

Har du frågor om din ansökan? Vår antagning hjälper dig!

Telefontid: mån-fre, kl. 9-12

08-466 60 00 (menyval 1 i växeln)

antagningen@nackademin.se

Expeditionen

Frågor om allmänna studieärenden och CSN.

Telefontid: mån-fre, kl. 08.00-12.00

08-466 60 00 (menyval 3 i växeln)

expeditionen@nackademin.se

Den fysiska expeditionen kommer att, p.g.a. rådande omständigheter, hålla stängt tills vidare. Ni når oss via telefon och mail.

”Det är otroligt spännande att få vara med i framväxten av ett nytt medium”

Valentin Malmgren

Valentin Malmgren utbildar sig till Virtual Reality-utvecklare och tycker att det är otroligt spännande att få vara med i framväxten av ett nytt medium. Med en bakgrund i beteendevetenskap och konst ser nu Valentin fram emot praktiken där han gärna är i ett VR-labb eller på ett spel- eller designföretag. Läs hela intervjun med Valentin som berättar hur det är att plugga en Yh-utbildning och om det stora intresset för VR.

Hej Valentin, berätta gärna lite kort om dig själv.

Jag är intresserad av psykologi, konst, spel och teknik. På gymnasiet gick jag Beteendevetenskap, därefter reste jag runt i två år och bodde i Berlin och Prag. Sedan gick jag ett år på konstskola i Frankrike, och nu är jag här på Nackademin och pluggar VR!

Hur tänkte du kring valet av utbildning?

Jag har varit sugen på att prova en yrkeshögskoleutbildning ett tag nu. Lyckas man hitta en Yh-utbildning inom något man brinner för är det nog den mest spännande vägen in i branschen – lärarna är konsulter från nyckelföretag på marknaden och kursplanen är helt baserad på de kunskaper branschen kräver. Kursplanen är flexibel och kan ändras under kursens gång om ledningsgruppen ser att det behövs, vilket är särskilt viktigt med VR som är en bransch i utveckling. Det kan hända att vissa kurser plötsligt blir viktigare och behöver förlängas, eller att en kurs kan förkortas.

Virtual Reality är ett hett ämne och en bransch i framfart. Vad är det som intresserar dig med VR?

Allt med VR är spännande! Att skapa och skulptera i VR, att kliva in i virtuella karaktärer och se världen ur deras ögon och att utforska färgstarka levande landskap. Det är otroligt spännande att få vara med i framväxten av ett nytt medium. Inga regler för VR är satta än och alla experimenterar för fullt.

Allt med VR är spännande! Att skapa och skulptera i VR, att kliva in i virtuella karaktärer och se världen ur deras ögon och att utforska färgstarka levande landskap.

Har du någon erfarenhet av VR sedan tidigare?

Ja, jag gjorde en VR-app som sidoprojekt under min tid på konstskolan. I somras var jag även med och höll i en virtuell femkamp med pilskytte i VR på en konferens tillsammans med VR Sverige. Det var underbart att få se så många som testade VR för första gången!

Vad har du för förväntningar på din utbildning?

Jag ser fram emot att ha små projekt och programmera VR-appar tillsammans i klassen. Det är en perfekt tid att experimentera och vi har gott om utrustning att göra många typer av laborationer. Jag längtar efter att sätta tänderna i gedigna kurser i programmering, 3Dmodellering, storytelling och interaktionsdesign.

Har du funderat något kring var du skulle vilja göra din LIA-praktik?

Det kommer nog att ändras ett par gånger under utbildningens gång, VR har så många användningsområden och utbildningen tar verkligen vara på det. Som det är nu skulle jag jättegärna praktisera i ett VR-labb. Flera universitet och företag har laboratorium där de utforskar olika användningsområden för VR. Det beror mycket på mitt intresse för psykologi och teknik. Jag skulle också vilja praktisera på ett företag där jag får modellera och komponera landskap och miljöer för VR, som på ett spel- eller designföretag.

Vad tycker du om utbildningen hittills?

Vi har otroligt engagerade lärare! Ledningsgruppen är väl vald och utrustningen som köpts in är imponerande. Dessutom har vi redan fått flera chanser att träffa andra VR-utvecklare och företag på meetups och events som vi blivit inbjudna till. En riktigt bra start med andra ord, det känns verkligen som att nackademin har vågat satsa stort på den här utbildningen!

Vill du ta emot en lia-praktikant?

Formulär