Hem”Jag blir väldigt inspirerad när jag möter starka kvinnliga förebilder som guidar mig i IT-djungeln”
Antagningen

Har du frågor om din ansökan? Vår antagning hjälper dig!

08-466 60 00
antagningen@nackademin.se

Expeditionen

Frågor om allmänna studieärenden och CSN.

08-466 60 00
expeditionen@nackademin.se

Vi som jobbar på Nackademin

Möt personalen på Nackademin

Overlay link

Övrigt

Samarbeten, kompetensutveckling och övriga frågor.

Overlay link

”Jag blir väldigt inspirerad när jag möter starka kvinnliga förebilder som guidar mig i IT-djungeln”

NACKADEMIN + DATATJEJ = SANT. Snart, snart lanserar Nackademin en preparandkurs i Programmering 1 tillsammans med DataTjej. Astrid Hettinger är ordförande för DataTjej och delar med sig av bland annat sina tankar och insikter om hur det är att vara tjej i en traditionellt mansdominerad bransch. Dessutom får du ta del av hennes tips till dig som funderar på en karriär inom IT!

Hej Astrid! Vem är du?

Hej! Jag är en glad och driven 22-åring uppvuxen i Stockholm. Idag studerar jag en master inom IT och management i Linköping och har tidigare studerat systemvetenskap. Jag har engagerat mig mycket under studietiden och just nu har jag den absolut roligaste rollen – ordförande för DataTjej! Jag håller våra veckovisa möten via Skype, träffar olika företagsrepresentanter och medlemmar riket runt!

Bild pa Astrid

Berätta om Datatjej!

DataTjej är en ideell nationell förening för tjejer som är intresserade av eller studerar data eller IT. Idag är vi en grupp engagerade tjejer runt om i hela Sverige som arbetar för DataTjej. Det bästa är att det har varit engagerade tjejer i hela 20 år som jobbat för DataTjej och det är en ära för mig att vara en del av den tjugonde styrelsen som driver DataTjej framåt. Vi är framförallt kända för vår konferens som är Sveriges största IT-konferens för tjejer som studerar data eller IT. Vi arrangerar även flera event året om för att presentera näringslivet för studenter. Våra event är också ett givande tillfälle för våra medlemmar med likartade intressen och utbildningar att lära känna varandra.

Vårt mål med DataTjej är att uppnå en förändring i samhällets norm om att data och IT bara skulle vara något för killar. Vi vill visa att data och IT är något för alla – oavsett kön!

Varför är du engagerad i Datatjej?

Jag kom själv in på en IT-utbildning tack vare ett nätverk kallat DigiGirlz. Som högstadieelev fick jag spendera två veckor under sommaren på ett dataläger för tjejer där jag lärde mig om vilka möjligheter det finns inom IT-branschen. Efter mycket tveksamhet, men tack vare support från mina föräldrar sökte jag till Systemvetenskapliga programmet på Linköpings universitet. Men under uppropet blev jag chockerad över hur få tjejer det var som ville läsa systemvetenskap. Det gav mig inspiration till att starta en tjejförening för att sprida att systemvetenskap är en utbildning som flera tjejer borde vilja studera! Jag blev senare engagerad i DataTjej eftersom båda föreningarna arbetade för samma mål, det vill säga att få in flera tjejer i IT-branschen. Från grundare av det systemvetenskapliga programmets första tjejförening är jag nu, fyra år senare, ordförande för DataTjej!

Under de här fyra åren, med stort engagemang i jämställdhetsfrågan, har jag både fått hantera ett antal motgångar men ännu mer framgångar. Idag skulle jag inte kunna föreställa mig att arbeta för något annat och önskar nästan att jag kunde få jobba för DataTjej på heltid eftersom det är så fantastiskt kul! Jag lär mig nya saker varje dag och träffar så extremt många människor som vill arbeta för en förändring tillsammans med oss. Som representant för DataTjej hoppas jag att jag kan hjälpa liknande högstadietjejer som jag själv var, att bli inspirerade av hur coolt och brett IT området är.

Nackademin och Datatjej har precis inlett ett samarbete, som kommer utmynna i bland annat två roliga projekt i vår: en preparandkurs i programmering 1 för tjejer med inspirerande inslag från Datatjej samt ett hackathon tillsammans med deltagarna från kursen och Datatjejs medlemmar. Varför har ni valt att engagera er i detta? Varför är det viktigt med inspiration och tydliga förebilder, tror du?

DataTjej har valt att samarbeta med Nackademin för att ni vill göra en skillnad, precis som DataTjej! En studie som genomfördes av Teknikföretagen visar att ungefär 40 % av de som läser tekniskt basår är tjejer som sedan söker sig till ingenjörsutbildningar. Jag tror verkligen att även denna preparandkurs kommer att ha samma påverkan på att få fler tjejer att söka sig till Nackademins IT-utbildningar. Preparandkursen gör det möjligt för de personer som inte valde eller fick möjligheten att lära sig programmering att få en revansch.

Jag hamnade som sagt själv i IT-branschen tack vare att jag blev inspirerad av DigiGirlz och den organisationens kvinnliga förebilder. Bra förebilder är ett väldigt effektivt sätt att bredda bilden av vad det innebär att faktiskt jobba med IT. Att visa IT-området från olika perspektiv tror jag ger flera olika typer av människor en känsla av tillhörighet och bli inspirerade att söka sig till IT-branschen.

Jag blir själv väldigt inspirerad när jag möter starka kvinnliga förebilder som guidar mig i IT-djungeln, och jag hoppas att jag själv ska kunna hjälpa andra på samma sätt.

Vad ser du fram emot att jobba med i framtiden?

Jag ser fram emot att arbeta för ett IT-företag som delar mina och framförallt DataTjejs värderingar om att få in fler tjejer i IT branschen. Jag hoppas på att få vara delaktig i utvecklingen av IT-branschen ännu mer och få bidra till en framtida positiv samhällsförändring. Kanske något inom robotområdet, smidigare interna IT-processer eller någon ny startup som ännu inte finns!

En smart person sa till mig en gång att jag inte ska grubbla för mycket på vad jag vill arbeta med i framtiden, för det jag kommer att syssla med då finns ännu inte idag. Detta visar på hur snabbt utvecklingen inom IT-branschen sker och jag är glad att få vara en del av den.

Hur har du upplevt det att vara tjej i en traditionellt mansdominerad bransch?

Jag är ganska självsäker och stark som person och jag har inte riktigt märkt att det är ”svårare” att vara tjej. Men med allting som hänt den senaste tiden så har jag börjat reflektera över det mer och mer. Jag pratar snabbt och bestämt för att jag har märkt att det inte ges lika mycket tid att lyssna på mina förslag jämfört med en mans.

Under mitt första år på universitet var det en kille som gick samma utbildning som mig som sa att ”tjejer inte ska tro att det är något för att de studerar IT”. Jag kan fortfarande idag tänka på denna kommentar ibland och önska att jag hade vågat säga ifrån. Men nu vet jag att om något liknande skulle hända igen, då kommer jag med all säkerhet inte vara tyst! Varken om det händer mig eller någon annan i min omgivning.

Om du skulle ge ett tips till den som läser det här – vad kan hen göra för att vara med och bidra till en mer inkluderande bransch?

Först och främst är det viktigt att verkligen behandla andra som du själv vill bli behandlad. Det känns så konstigt att man ska behöva ge ”tips” till hur man ska vara en jämställd och inkluderande person. Egentligen är det inte svårare än att se till att människorna i din omgivning trivs och om någon gör någonting fel, är det viktigt att våga säga ifrån och ifrågasätta det beteendet! Egentligen är det inte svårare än att ställa frågan till sig själv; Vill du att någon ska döma dig på grund av ditt kön eller vad du faktiskt kan?

Har du något tips till någon som funderar på att börja utbilda sig inom IT?

Jag rekommenderar den som är intresserad av att utbilda sig inom IT att bara våga göra det! Jag visste knappt vad min utbildning skulle handla om när jag satte foten på campus första dagen, men jag vågade dyka med huvudet före. Det handlar mycket om att experimentera och finna det man vill göra under tiden och därför är det viktigaste att våga ta första steget och sen kommer allting lösa sig under tidens gång.

Vill du rekommendera någonting?  

IT är det coolaste som finns för det finns inga begränsningar. Det finns enormt många olika former av nätverk att delta i. Nätverk som DataTjej, Facebookgrupper med fokus på programmering, olika läger som tillexempel Tjejer Kodar och Pink programming, robottävlingar samt olika podcasts och Youtube-kanaler. Mitt tips är att gå med i ett nätverk och våga fråga några i det nätverket vad de gör för att se om det är något du skulle tycka om också!

Det absolut viktigaste tipset är att det inte alltid behövs förkunskaper inom programmering för att söka en utbildning. Jag kunde ingenting när jag började och man lär sig snabbt kan jag lova. Nackademins preparandkurs är ett bevis på det för du kommer lära dig allt du behöver under kursen för att sedan kunna starta din drömutbildning.

Sist, men inte minst – hur blir man medlem i Datatjej?

Att bli medlem i DataTjej är både enkelt och gratis! Detta görs snabbt på vår hemsida, http://datatjej.se/medlemskap/. Där hittar du också annan spännande information om oss!

Tycker du att preparandkursen låter som något för dig? Då är du varmt välkommen att höra av dig till oss på antagningen@nackademin.se.