HemChecklista – för dig som ska söka utbildning på Nackademin
Antagningen

Har du frågor om din ansökan? Vår antagning hjälper dig!

Telefontid: mån-to kl 10-12

08-466 60 00
antagningen@nackademin.se

Expeditionen

Frågor om allmänna studieärenden och CSN.

08-466 60 00 (vardagar kl. 9-13)
expeditionen@nackademin.se

Besökstider:
Måndag 9:00-13:00
Tisdag: 8:00-10:00
Onsdag: 8:00-10:00
Torsdag: 9:00-13:00
Fredag: 8:00-10:00

Expeditionen ligger på plan 4.

Hitta till Nackademin 
Tomtebodavägen 3A, 171 65 Solna

Vi som jobbar på Nackademin

Möt personalen på Nackademin

Overlay link

Kontakt

Hitta till Nackademin i Solna och Uppsala

Overlay link

Checklista – för dig som ska söka utbildning på Nackademin

Ska du söka en utbildning på Nackademin? Glöm inte att checka av det här först!

✔ Gör din research!

Bland det viktigaste när det kommer till att söka utbildning är ha koll på vilken yrkesroll du kommer att utbilda dig till, branschen du kommer att vara en del av och vad du kan förvänta dig av ditt nya yrke.

Vad kommer utbildningen att leda till? Vilka arbetsuppgifter är vanligt förekommande inom ditt nya yrke? Hur skulle en dag se ut som xx? Vad händer inom branschen idag och vad väntas hända inom de närmaste åren? Vilka företag sitter med i ledningsgruppen?

Nackademin publicerar regelbundet intervjuer och artiklar med studenter och arbetsgivare. Dessa hittar du länkade i informationstexten till varje utbildning. Vi rekommenderar också att du kommer på våra rekryteringskvällar, där du ges möjlighet att träffa nuvarande studenter, ansvariga utbildningsledare för våra utbildningar samt personal från vår antagningsenhet.

✔ Lämna in din ansökan

Har du hittat en utbildning du vill söka till? Hurra!

Det första du behöver göra är att registrera din ansökan. Det gör du genom att klicka på ”Ansök nu” på utbildningssidan. Du kan också göra din ansökan direkt på yh-antagning.se. Detta betyder att du väljer vilken utbildning du vill söka till samt registrerar alla dina personuppgifter.

Du har nu tagit först steget mot en ansökan till Nackademin!

✔ Färdigställ din ansökan

Sista kompletteringsdag är den 10/6.
Nästa steg är att färdigställa din ansökan. Det är nu du gör själva inlämningen, det vill säga: det som gör att vi kommer att behandla din ansökan och se om du är behörig till utbildningen du sökt till. I det här steget bifogar du även de dokument som du vill använda för att påvisa din behörighet. Du kan även komplettera med fler dokument senare om du håller på att läsa upp någon behörighet.

Det är väldigt viktigt att du ser till att ”Lämna in” din ansökan via ”Mina sidor” på antagningswebben, då det är först efter det som den är färdigställd.

✔ Antagningsprov

Under antagningsprocessens gång kommer du att bli kallad till ett antagningsprov. Vi rekommenderar alla att skriva antagningsprovet då det höjer dina chanser att bli antagen till någon av våra utbildningar. Antagningsprovet är det som är mest poänggivande i vår antagningsprocess och det är därför viktigt att du gör det för att markant öka dina chanser att bli antagen till en utbildning på Nackademin.

Behöver du extra stöd under antagningsprovet, på grund av läs- och skrivsvårigheter, så kan du kontakta antagningen@nackademin.se för att anmäla dig till ett specialtillfälle. Observera att du behöver kunna visa upp ett intyg på att du behöver extra stöd.

✔ Urval

Den 24 juni skickas antagningsbeskedet ut.
Om vi har fler sökande än platser på en utbildning, görs ett urval. Alla sökande hamnar i samma urval och det är här du samlar de meritpoäng som gör att du kan ”konkurrera” med andra sökande. Du kan få meritpoäng från följande saker:

  • Betyg, max 12 poäng
  • Nackademins antagningsprov, max 100 poäng

Det är den sökande med flest meritpoäng som kommer först in på utbildningen. Vi rekommenderar därför att du ser till att skriva vårt antagningsprov, som ger flest möjliga meritpoäng.

✔ Ta del av vårt digitala öppet hus

Under vårt öppet hus har du som är nyfiken på Nackademin och våra utbildningar möjlighet att få svar på allt du undrar.

  • Träffa nuvarande studenter och utbildare på våra utbildningar
  • Ställa frågor till antagningen gällande behörighet, urval och antagningsprocessen
  • Lära känna våra lokaler

Klicka här för att besöka vårt öppet hus

✔ Bekräfta din plats

Den 24 juni skickar vi ut antagningsbesked till dig som har sökt en utbildning på Nackademin med start i augusti 2020.

Detta gäller då:

Från att du har fått erbjudande om plats på en utbildning har du samma dag + efterföljande dag på dig att tacka ja eller nej till platsen, exempelvis enligt följande:

  • Om du får erbjudande om plats på en utbildning onsdag den 24:e juni, så har du hela onsdagen + hela torsdagen den 25:e på dig för att tacka ja eller nej till din plats.

Om du inte svarar inom angiven tid, så kommer din plats automatiskt att försvinna och erbjudas till nästa sökande i turordningen. Vänligen observera att du måste delta på uppropet för att slutgiltigt bekräfta din plats!

Om du får en reservplacering så har du fortfarande stor chans att bli antagen. Är du reserv gäller följande:

  • Om du vill ha kvar din reservplats behöver du inte göra någonting, du behöver alltså inte tacka ja för att få ha kvar den!
  • Om du inte vill ha kvar din reservplats, behöver du logga in och välja ”ej längre intresserad” för platsen det gäller. Detta är viktigt så att andra sökande till utbildningen kan få en plats.

Utbildningsplatserna uppdateras varje natt, och om någon antagen sökande har tackat nej så flyttas en reserv upp till status ”antagen”. Reservplats 1-20 kommer att kallas till uppropet. En vecka från att det första antagningsbeskedet har gått ut, d.v.s. den 24 juni händer det som mest bland utbildningsplatserna. Så håll utkik!

Du som har blivit antagen kommer att få ett välkomstbrev från din utbildningsledare, som är ansvarig för utbildningen, som bland annat innehåller information om upprop, uppstart samt eventuell kurslitteratur.

✔ Kom på upprop

Alla sökanden som har blivit antagna samt de som är placerade på reservplats 1-20 blir kallade till ett fysiskt upprop på Nackademin. Det är viktigt att du kommer på uppropet – det är först då du bekräftar din plats på utbildningen. Om du är antagen men inte är på plats på uppropet, så går din utbildningsplats i turordning till de reserver som närvarar.

Har du inte möjlighet att vara på plats på uppropet, men planerar att läsa utbildningen, så kan du ansöka om dispens. Detta gör du genom att maila till antagningen@nackademin.se.

✔ Börja skolan!

Har du checkat av allt ovan? I augusti är det då äntligen dags för dig att ta det första steget mot din nya karriär – det är med andra ord dags att bli student och att börja plugga! Vi längtar efter dig!

Har du några frågor?
Vi på Nackademins antagning svarar gärna på dina funderingar och guidar dig i ditt utbildningsval!

Du når oss via mail på antagningen@nackademin.se.

Vill du ta emot en lia-praktikant?

Formulär