HemCamilla lämnade butiksjobbet för utbildningen medicinsk sekreterare
Antagningen

Har du frågor om din ansökan? Vår antagning hjälper dig!

Telefontid: mån-fre kl 10-12

08-466 60 00
antagningen@nackademin.se

Expeditionen

Frågor om allmänna studieärenden och CSN.

08-466 60 00
expeditionen@nackademin.se

Hitta till Nackademin 
Tomtebodavägen 3A, 171 65 Solna

Vi som jobbar på Nackademin

Möt personalen på Nackademin

Overlay link

Kontakt

Hitta till Nackademin i Solna och Uppsala

Overlay link

Camilla lämnade butiksjobbet för utbildningen medicinsk sekreterare

Camilla Easby, 47

Camilla Easby, 47,  tröttnade på sitt yrke i en butik där hon jobbat i 15 år och bestämde sig för att göra något nytt. Nu utbildar hon sig till medicinsk sekreterare på Nackademin och ser fram emot att ta examen och komma ut i arbete.  I intervjun delar Camilla bland annat med sig av sina upplevelser från praktiken på både vårcentral och sjukhus.

Hej Camilla, vem är du?

Jag är en glad och positiv småländska som tycker om att träna, åka skidor och umgås med min familj.

Hur kom det sig att du valde Yh-utbildningen Medicinsk sekreterare?

Jag hade tröttnat på mitt förra yrke och kände att jag ville byta yrkeskarriär. Jag jobbade i butik, på Stjärnurmakarna i 15 år och jag trivdes med jobbet i sig, men jag trivdes inte med arbetstiderna. Det innebar att jobba sena kvällar, helger och helgdagar och jag tyckte att det sociala livet tog för mycket stryk. Jag jobbade varannan helg, enstaka söndagar och även helgdagar. Nu kommer jag att jobba måndag till fredag, sluta senast klockan 17 och jag kommer att kunna vara ledig på helger och helgdagar, vilket känns toppen!

Jag kände att jag ville börja studera och då något som verkligen gav utdelning direkt efter studierna. En tvåårig Yh-utbildning kändes perfekt. Målet kändes inom räckhåll och dessutom att i stort sett kunna vara garanterad att få jobb efter utbildningen kändes väldigt tryggt.

Vad är det som intresserar dig inom vården?

Mötet med människor. Jag har alltid arbetat inom service och tycker om kontakten med människor. Även inom yrket som medicinsk sekreterare har man patientkontakt om man vill. Det beror på var du jobbar. På en vårdcentral till exempel så har du daglig kontakt med patienter när du arbetar i receptionen.

Har du något speciellt minne som du kan dela med dig av från din studietid på Nackademin?

Våra studiebesök på Akademiska sjukhuset. Där har vi fått inblick i hur verksamhetens olika områden fungerar, vilket har varit väldigt intressant. Det har varit allt ifrån att se hur röntgen, sterilcentralen och blodcentralen fungerar till att få närvara vid operationer. Det har varit väldigt spännande och lärorikt.

Berätta hur det har varit ute på dina LIA-perioder.

Vi hade tre LIA-perioder. Den första som var på fyraveckor gjorde jag på Ögonkliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Det var svårt i och med att det var den första praktiken, mycket nytt och ny terminologi att förhålla sig till. Det som var bra var att man fick en inblick i hur det fungerar i det verkliga yrkeslivet.

LIA nummer två som var på åtta veckor, gjorde jag på en vårdcentral. Det var helt annorlunda jämfört med sjukhuset. Det var mycket högre tempo, fler arbetsuppgifter, mer varierat arbete och man jobbade närmare i de olika yrkesgrupperna. Naturligtvis beror det på vilken mottagning eller avdelning som du är på när du jobbar på ett sjukhus då det varierar mellan de olika avdelningarna. Jag upplevde att vårdcentralen var mer händelserik än sjukhuset.

Den sista LIA-perioden, som var på åtta veckor, så var jag på Onkologiska endokrinologi-mottagningen på Akademiska sjukhuset. Det var annorlunda jämfört med Ögonmottagningen. I stort är det många saker som är lika, men man har olika rutiner. Det var mer saker som skulle fixas omgående på den här mottagningen.

Nu börjar det närma sig examen för dig, vet du vad du ska göra när du är klar?

Ja, jag har fått fast heltidsanställning på vårdcentralen, där jag gjorde min andra LIA. Mina arbetsuppgifter på vårdcentralen kommer att vara varierande. Jag kommer att vara i receptionen och ta emot patienter, sköta posthanteringen, både “vanlig post” och e-post, arbeta med personaladministrativa uppgifter som att rulla ut schema, ha hand om avvikelserapporter som exempelvis VAB (vård av barn), sjukskrivning och tjänstledighet samt naturligtvis skriva journalanteckningar.

Det jag ser mest fram emot med att börja min nya anställning är att jag äntligen ”på riktigt” kommer att få använda det jag har lärt mig under utbildningen. Och att få en inkomst igen såklart.

Några snabba med Camilla:

Född: I Nybro, 1971

Bor: Uppsala

Det här hittar jag på en ledig dag: Börjar med en kopp kaffe och springer sedan en runda. Sedan gör jag gärna något med familjen. Ut och grilla, eller går ut och äter på restaurang.

Favoritserie: Följer inga serier utan tittar hellre på Mästarnas mästare eller någon deckare.

Favoritplats: Gärna vid Östersjökusten. Eller i Schweiz, i Alperna.

Vad äter du till frukost: Kaffe med kall mjölk, havregrynsgröt med äppelmos och kanel.

Hemsida du besöker dagligen: Aftonbladet

Något du inte visste om mig: Jag kan väldigt många namnsdagar i almanackan och jag kan väldigt många Povel Ramel-låtar.