I de fall vi har fler sökande än antal platser gör vi ett urval. Det innebär att de sökande med högst meritpoäng blir antagna. Nedan följer information om meriterande handlingar och urval.

Följande kan ge tilläggspoäng till din ansökan:

1 – Gymnasiebetyg
2 – Antagningsprov (särskilt prov) – den här delen ger högst urvalspoäng!

1) Gymnasiebetyg – dessa utgör en mycket liten del av meritpoängen du kan få. Poängen utgörs av betygen i de särskilda förkunskaperna. Exempel: Du har sökt en utbildning med särskild behörighet lägst godkänt betyg i kurserna svenska 2, engelska 5 och programmering 1.

 1. Poängen ges enligt följande:
  Godkänt eller E eller 3 = 1 poäng
  D = 1,5 poäng
  Väl godkänt eller C eller 4 = 2 poäng
  B = 2,5 poäng
  Mycket väl godkänt eller A eller 5 = 3 poäng

Du har följande betyg:
Svenska 2 – betyg E
Engelska 5 – betyg A
Programmering 1 – betyg C
Detta ger totalt 6 poäng i kategorin ”gymnasiebetyg”.

Du får poäng genom att skicka in kopior på dina gymnasiebetyg före sista ansökningsdag. Observera att utdrag från antagning.se och studera.nu inte är giltiga handlingar.

 

2) Antagningsprov (ej att förväxla med behörighetsprov!) – detta ger absolut mest tilläggspoäng och är därför den del som ökar dina chanser mest att komma in på en populär utbildning. Du kan få som mest 100 poäng! Proven är utbildningsspecifika och ämnar att testa din förmåga att kunna tillgodogöra dig utbildningen. Provet kan bestå både av en skriftlig del och en muntlig gruppövningsdel. De äger rum på Nackademin i Solna och för att delta anmäler du dig via din ansökan.