HemAlumnen Carl jobbar som Data Engineer på Klarna
Antagningen

Har du frågor om din ansökan? Vår antagning hjälper dig!

Telefontid: mån-fre, kl. 9-12

08-466 60 00 (menyval 1 i växeln)

antagningen@nackademin.se

Expeditionen

Frågor om allmänna studieärenden och CSN.

Telefontid: mån-fre, kl. 08.00-12.00

08-466 60 00 (menyval 3 i växeln)

expeditionen@nackademin.se

Den fysiska expeditionen kommer att, p.g.a. rådande omständigheter, hålla stängt tills vidare. Ni når oss via telefon och mail.

Alumnen Carl jobbar som Data Engineer på Klarna

För Carl som alltid haft ett intresse för datorer passade Nackademins dåvarande utbildning inom nätverksteknik honom utmärkt. När han tog examen 2005 tog han beslutet att studera ytterligare ett år i Australien och arbetade senare en tid i Tyskland. Idag jobbar han som Data Engineer på Klarna och har fortfarande mycket att tacka sin tid på Nackademin för. Läs mer om Carls spännande karriärresa!

Hej Carl! Berätta lite kort om dig.

Nackademi-alumnen Carl Vander arbetar idag som Data Engineer på Klarna

Jag heter Carl Vander, är 38 år och bor med min familj, fru och två barn, i Täby. Längst tid har jag spenderat i Sigtuna, därefter kommer Solna och Frankfurt am Main.

Hur såg din väg till Nackademin och ditt val av utbildning ut?

För mig passade Nackademin utmärkt. Jag blev tidigt intresserad av datorer och ägnade stor del av min fritid till att bygga datorer och koppla ihop dem (främst för att kunna spela om jag ska vara ärlig). Efter gymnasiet letade jag en utbildning som skulle innebära att jag kunde jobba med just det och fastnade för utbildningen inom nätverksteknik på Nackademin. Jag gillade att den innehöll praktik och kändes lagom lång (2 år).

När tog du din examen och vad gjorde du direkt efter?

Utbildningen tog slut 2005 och vid den tidpunkten var det ingen hög efterfrågan på IT-arbetskraft. Genom att några klasskamrater intresserat sig för utlandsstudier så fick jag reda på att man kunde läsa vidare i Australien. Det var absolut inget jag planerat när jag började på Nackademin men när möjligheten kom så bestämde jag mig till slut för att läsa vidare på Bond University. Innan jag packade väskorna och åkte så jobbade jag ett år inom skolan som nätverkstekniker och fritidsledare.

Vad arbetar du med idag?

Idag jobbar jag som Data Engineer på Klarna i Stockholm. Sammanfattningsvis kan man säga att vi är ansvariga för att data når våra analytiker och data scientists på ett sätt som gör att de kan arbeta med den effektivt.

Även fast vi skyfflar data mellan datorer är det en bit ifrån det vi gjorde på Nackademin som var mer hårdvarunära. Att det blev så beror till stor del på att universitetet i Australien inte erbjöd några kurser inom nätverksteknik utan hade ett större fokus på databas- och mjukvaruutveckling. Vid det laget var jag självlärd inom PHP och var nog lite orolig för hur det skulle gå, men det var otroligt roligt att får lära sig programmering från grunden. Jag fastnade helt enkelt för att koda och sökte jobb inom det när året i Australien gick mot sitt slut. Bevisligen är det ett mycket internationellt yrke eftersom jag lyckades få anställning i Tyskland utan att för den delen prata någon tyska.

Hur är det att arbeta på Klarna och hur kan en dag på jobbet se ut för dig?

Klarna är ganska unikt med tanke på den takt vi växer i och de datamängder vi hanterar. Vi är även en bank vilket ställer extra höga krav på oss jämfört med många andra bolag. Dessa saker gör att man på Klarna ställs inför utmaningar som inte finns på många andra platser i världen.

En del av vårt arbete går ut på att introducera andra produkt-team till vår dataplattform. Vi utvecklar även våra egna dataprodukter som används internt på Klarna. I vårt team blir det en hel del SQL och Python programmering, men även hantering av infrastrukturskomponenter som behövs för transformering av data. Vi sköter även driftsättning och övervakning.

Vad är det viktigaste du tagit med dig från Nackademin in i arbetslivet?

Den kunskap som utbildningen på Nackademin gav mig hjälper mig dagligen i mitt arbete. I rollen som programmerare arbetar man nästan uteslutande med distribuerade system idag, att då ha kunskap inom nätverkskommunikation underlättar väldigt mycket.

Innan jag halkade in på programmering så var min uppfattning att det vara något endast ett geni kunde behärska. Det visade sig vara helt fel. Det är precis som med andra färdigheter, det gäller bara att träna.

Slutligen, har du några värdefulla tips till nuvarande studenter och personer som funderar på att söka till Nackademin?

Känns ämnet inspirerande så är det inte speciellt svårt att lägga ned energi på att träna. Så hitta något som känns roligt. Det är inte säkert att det alltid kommer vara roligt, men vi har turen att arbeta inom en bransch där det går att byta inriktning om man vill och tidigare kunskaper kommer nästan alltid till nytta.

Läs mer om och sök till Nackademins utbildning Data Engineer med start höstenhösten 2022!

Är du också Alumn från Nackademin? Registrera dig i vårt Alumni-nätverk så håller vi dig uppdaterad med de senaste nyheterna och erbjudandena!

Alumnen Carl jobbar som Data Engineer på Klarna

För Carl som alltid haft ett intresse för datorer passade Nackademins dåvarande utbildning inom nätverksteknik honom utmärkt. När han tog examen 2005 tog han beslutet att studera ytterligare ett år i Australien och arbetade senare en tid i Tyskland. Idag jobbar han som Data Engineer på Klarna och har fortfarande mycket att tacka sin tid på Nackademin för. Läs mer om Carls spännande karriärresa!

Nackademi-alumnen Carl Vander arbetar idag som Data Engineer på Klarna

Hej Carl! Berätta lite kort om dig.

Jag heter Carl Vander, är 38 år och bor med min familj, fru och två barn, i Täby. Längst tid har jag spenderat i Sigtuna, därefter kommer Solna och Frankfurt am Main.

Hur såg din väg till Nackademin och ditt val av utbildning ut?

För mig passade Nackademin utmärkt. Jag blev tidigt intresserad av datorer och ägnade stor del av min fritid till att bygga datorer och koppla ihop dem (främst för att kunna spela om jag ska vara ärlig). Efter gymnasiet letade jag en utbildning som skulle innebära att jag kunde jobba med just det och fastnade för utbildningen inom nätverksteknik på Nackademin. Jag gillade att den innehöll praktik och kändes lagom lång (2 år).

När tog du din examen och vad gjorde du direkt efter?

Utbildningen tog slut 2005 och vid den tidpunkten var det ingen hög efterfrågan på IT-arbetskraft. Genom att några klasskamrater intresserat sig för utlandsstudier så fick jag reda på att man kunde läsa vidare i Australien. Det var absolut inget jag planerat när jag började på Nackademin men när möjligheten kom så bestämde jag mig till slut för att läsa vidare på Bond University. Innan jag packade väskorna och åkte så jobbade jag ett år inom skolan som nätverkstekniker och fritidsledare.

Vad arbetar du med idag?

Idag jobbar jag som Data Engineer på Klarna i Stockholm. Sammanfattningsvis kan man säga att vi är ansvariga för att data når våra analytiker och data scientists på ett sätt som gör att de kan arbeta med den effektivt.

Även fast vi skyfflar data mellan datorer är det en bit ifrån det vi gjorde på Nackademin som var mer hårdvarunära. Att det blev så beror till stor del på att universitetet i Australien inte erbjöd några kurser inom nätverksteknik utan hade ett större fokus på databas- och mjukvaruutveckling. Vid det laget var jag självlärd inom PHP och var nog lite orolig för hur det skulle gå, men det var otroligt roligt att får lära sig programmering från grunden. Jag fastnade helt enkelt för att koda och sökte jobb inom det när året i Australien gick mot sitt slut. Bevisligen är det ett mycket internationellt yrke eftersom jag lyckades få anställning i Tyskland utan att för den delen prata någon tyska.

Hur är det att arbeta på Klarna och hur kan en dag på jobbet se ut för dig?

Klarna är ganska unikt med tanke på den takt vi växer i och de datamängder vi hanterar. Vi är även en bank vilket ställer extra höga krav på oss jämfört med många andra bolag. Dessa saker gör att man på Klarna ställs inför utmaningar som inte finns på många andra platser i världen.

En del av vårt arbete går ut på att introducera andra produkt-team till vår dataplattform. Vi utvecklar även våra egna dataprodukter som används internt på Klarna. I vårt team blir det en hel del SQL och Python programmering, men även hantering av infrastrukturskomponenter som behövs för transformering av data. Vi sköter även driftsättning och övervakning.

Vad är det viktigaste du tagit med dig från Nackademin in i arbetslivet?

Den kunskap som utbildningen på Nackademin gav mig hjälper mig dagligen i mitt arbete. I rollen som programmerare arbetar man nästan uteslutande med distribuerade system idag, att då ha kunskap inom nätverkskommunikation underlättar väldigt mycket.

Innan jag halkade in på programmering så var min uppfattning att det vara något endast ett geni kunde behärska. Det visade sig vara helt fel. Det är precis som med andra färdigheter, det gäller bara att träna.

Slutligen, har du några värdefulla tips till nuvarande studenter och personer som funderar på att söka till Nackademin?

Känns ämnet inspirerande så är det inte speciellt svårt att lägga ned energi på att träna. Så hitta något som känns roligt. Det är inte säkert att det alltid kommer vara roligt, men vi har turen att arbeta inom en bransch där det går att byta inriktning om man vill och tidigare kunskaper kommer nästan alltid till nytta.

Läs mer om och sök till Nackademins utbildning Data Engineer med start höstenhösten 2022!

Är du också Alumn från Nackademin? Registrera dig i vårt Alumni-nätverk så håller vi dig uppdaterad med de senaste nyheterna och erbjudandena!

Vill du ta emot en lia-praktikant?

Formulär