HemSnart kan du lyssna Utbildningspodden – vi har intervjuat programledarna!
Antagningen

Har du frågor om din ansökan? Vår antagning hjälper dig!

08-466 60 00
antagningen@nackademin.se

Expeditionen

Frågor om allmänna studieärenden och CSN.

08-466 60 00
expeditionen@nackademin.se

Vi som jobbar på Nackademin

Möt personalen på Nackademin

Overlay link

Övrigt

Samarbeten, kompetensutveckling och övriga frågor.

Overlay link

Snart kan du lyssna Utbildningspodden – vi har intervjuat programledarna!

Varje år väljer över en halv miljon människor utbildning – ett av de svåraste valen i livet. Vi startar Utbildningspodden för att vi vill göra det valet lite enklare. Avsnitten släpps i slutet på mars, men du kan redan nu lyssna på trailern här och vi har även passat på att intervjua de två programledarna Martina Lindgren och Johanna Lyngarth.

I den första säsongen av Utbildningspodden så bjuder vi på fyra fristående avsnitt: ”Att ta steget”, ”Lön”, ”Yh vs Universitet” och ”Framtidsyrken”. I varje avsnitt så kommer vi att möta personer och experter som med relevant erfarenhet inspirerar och guidar oss inom de olika områdena.

Du kan redan nu få en försmak av Utbildningspodden här – och glöm inte att prenumera för att ta del av fler avsnitt!

Vilka är ni som programleder Utbildningspodden? 

Martina: Jag heter Martina Lindgren och jobbar som marknadschef på Nackademin. Jag brinner för utbildning och människors val av en framtid. Att välja inriktning är svårt och jag hoppas att jag genom mitt arbete kan hjälpa så många som möjligt att välja rätt!

Johanna: …och jag heter Johanna Lyngarth och jag är ansvarig för PR och strategisk kommunikation på Nackademin. Det har verkligen varit ett riktigt drömprojekt att göra Utbildningspodden – både av anledningarna som Martina nämner, men också för att det har varit lyxigt att ha träffat så många intressanta människor som delar med sig av både sina historier – men också av sin expertis.

bild på Johanna och Martina

                                                                                                                              Johanna Lyngarth och Martina Lindgren

 

Hur började idén om Utbildningspodden att växa fram? 

Martina: Vi har egentligen pratat om idén kring en podd i fyra år, men det var först när vi kom på den klockrena (!) idén att vi faktiskt genom podden skulle kunna hjälpa människor med valet av utbildning, som vi kände att vi ville köra. Idag kan ju egentligen vem som helst göra en podcast, men för oss var det väldigt viktigt att göra en podcast som är relevant och verkligen ger ett konkret mervärde för lyssnaren.

Till vem riktar sig Utbildningspodden?

Johanna: Utbildningspodden riktar sig till dig som står inför det där valet, att börja plugga. Det är kan vara många frågor som snurrar i huvudet och många olika perspektiv att väga in – allt från hur sjutton man kan tänka när man har landat i att man nog ändå vill förändra sin sysselsättning och att vägen dit går via en utbildning, till hur det fungerar rent psykologiskt, i hjärnan, vid förändring. Jag tänker att Utbildningspodden riktar sig till dig som är nyfiken, som tycker om att lära dig nya saker och att ta del av andras erfarenheter och perspektiv.

Varje avsnitt består av ett reportage ute i verkligheten och följs av ett samtal med en expert inom temat för avsnittet. Inför inspelningarna så har vi både pratat med nuvarande studenter och även funderat mycket på vad vi själva hade velat veta när vi stod inför att söka en utbildning. Hur ska man tänka kring lön? Ska man ens tänka kring lön när man väljer utbildning? Vilken utbildningsform passar mig och hur stor roll spelar den?

Idag snurrar ju världen fort i och med den tekniska utvecklingen, vilket innebär att yrkesroller tillkommer, försvinner och förändras. Kan man göra smarta utbildningsval kopplat till framtidsyrken?

Kan ni nämna något från den första säsongen som ni själva tycker är lite extra intressant?

Martina: Jag tror mitt samtal med Niklas Laninge, beteendevetare och psykolog, om val och beslut sticker ut för mig. Hans tankar och tips kring hur man kan hantera val och olika beslut – och till och med förändring – går att tillämpa på alla olika delar av livet, inte bara i valet av utbildning.

Johanna: Svårt att välja! Jag tycker om helheten – att man som lyssnare får följa med från den där första tanken, att man kanske ska ta steget och börja plugga, till att vi i sista avsnittet grottar ner oss i framtidsyrken och hur utbildning generellt kan komma att förändras framöver. Jag tycker också att det var superintressant att höra Hussein Al Asadi prata om hur de jobbar med lön på Chas och att lyssna på hur studenterna Stina Wikström och Brandon Tsegai resonerar kring sina olika utbildningsformer – yrkeshögskola och universitet.

Hur tänkte ni själva när ni stod inför valet att välja utbildning?

Johanna: Jag valde nog mest med hjärtat, men var samtidigt väldigt grundad i mitt utbildningsval. Jag har tänkt på det där i efterhand: hur mycket jag har följt en röd tråd från intresse, brinn och utbildning till vad jag jobbar med idag. Jag har alltid tyckt mycket om att skriva, läste en samhällsvetenskaplig utbildning med kommunikationsinriktning på gymnasiet och gick därefter en introduktionskurs i olika skrivaryrken på Berghs. Efter det sökte jag till en kandidatutbildning i media- och kommunikationsvetenskap med inriktning mot PR, opinon och omvärldsanalys. För mig så har det fungerat fint att välja med hjärtat – och jag tror inte att jag hade kunnat göra på något annat vis!

Martina: Haha, oj! Jag valde genom en mix av hjärta och hjärna. Jag gillade att plugga och var relativt duktig i skolan så mina föräldrar ville verkligen att jag skulle få en akademisk utbildning. Jag valde i en kurskatalog kommer jag ihåg, från Lunds universitet. Med hjärnan valde jag civilekonom – det kändes som ett tryggt val att falla tillbaka på. Med hjärtat valde jag inriktningen mot turism och marknadsföring – det kändes roligt och som något jag tyckte var intressant!

Vad vill ni att lyssnarna ska ta med sig efter att ha lyssnat på den första säsongen?

Martina: Jag hoppas att man som lyssnare får det lite lättare att navigera i valet av utbildning. Att man får lite verktyg, tips och råd kring hur man kan ta sig an valet och avgöra vad som är viktigt för en själv. Och att man blir inspirerad till att börja plugga så klart!

Johanna: Jag håller med, förstås. Jag tycker att det är härliga och intressanta avsnitt att lyssna på, även om man kanske inte är pluggsugen just precis nu!

Vilka poddar gillar ni?

Martina: Jag gillar Värvets djupintervjuer under promenader, KTNT om jag ska lyssna på något kopplat till jobbet inom marknadsföring/kommunikation samt ibland Kropp och själ från SR om jag vill lyssna på något som känns lite som ett SPA för själen eller hjärnan!

Johanna: Jag är en periodare och lyssnar på många olika! Ibland blir jag supertrött på alla snack- och åsiktspoddar, men jag missar sällan ett avsnitt av Alex och Sigges podcast, Rättegångspodden eller P3 Dokumentär. Fördomspodden tycker jag också är kul, främst för att det är ett roligt grepp. Jag gillar att söka i podcastappen efter olika personer eller ämnen som jag tycker verkar kul eller spännande. Då hittar jag nästan alltid avsnitt och poddar som jag inte skulle dyka på annars!

Utbildningspodden hittar du på Acast eller där poddar finns. Du kan redan nu gå in och prenumerera för att inte missa de kommande avsnitten!

Om du vill fortsätta diskussionen, eller kanske prata med andra som är i samma sits som du, så har vi startat Facebook-gruppen “Välja utbildning”. Gå med där!

Bild med text Utbildningspodden

Utbildningspodden produceras av Gustav Nord på Flip-Flop Interactive och studiosamtalen spelas in på Underton – Music & Sound. Utgivare är Nackademin, ett utbildningsföretag som bland annat bedriver yrkeshögskoleutbildningar i Stockholm och Uppsala.