Vi använder cookies för att tillhandahålla våra tjänster och för att visa annonser baserat på intressen.
Vår policy för cookies.

Jag förstår
Kontaktuppgifter

08-466 60 00

antagningen@nackademin.se
Om programmet

Stad: Stockholm

Form: YH-utbildning

Pris: 0 kr

Längd: 2 år

Praktik: 30 veckor


Antagningskrav:
Grundläggande behörighet samt lägst betyg Godkänt/3/E i: Svenska B/Svenska 2 och Engelska B/Engelska 6 eller motsvarande kunskaper. Minst 18 månaders yrkeserfarenhet kopplad till ett företag inom Data/IT eller teknikbranschen alternativt erfarenhet av arbete från en IT-avdelning, verksamhetsutveckling, arbete med IT-system eller annat tekniskt utfört arbete. För att yrkeserfarenheten ska räknas måste den ha haft en omfattning om minst 50 %

OBS! Tänk på att skicka in kopior på dina originalbetyg, utdrag från t.ex. antagning.se är ej giltiga.

Kurser
Kalendarium
13jun

Sista kompletteringsdag – nya meriter

Sista kompletteringsdag för kurser som avslutas under vårterminen.
28jun

Antagningsbesked

Du får veta om du blivit antagen eller reservplacerad. Efter antagningsbeskedet har du ca en vecka på dig att svara på om du vill ha din plats eller inte.
15aug

Upprop för utbildningar som startar hösten 2016

Fler Events »
Nyhetsbrev

Anmäl dig till Nackademins nyhetsbrev om våra utbildningar!

Mina sidor

Här kan du logga in och se aktuell status på din ansökan!

Logga in
Hur ansöker jag?

Läs mer om hur du ansöker till våra olika utbildningar.

Läs mer
Arbetsplatsen

Kravanalytiker

Vill du jobba med att ställa krav som förhindrar miljonförluster?

Kravanalytiker är ett kreativt och stimulerande jobb som passar dig som gillar att analysera, förbättra processer och lägga pussel. Det är dessutom ett kvalificerat och snabbväxande yrkesområde med chans till bra löneutveckling.

 

De flesta har retat sig på dåligt fungerande dataprogram, appar, spel eller webbtjänster. Är det medicinska, ekonomiska eller tekniska system som fungerar bristfälligt kan det i värsta fall gå riktigt illa. Brister i funktionen hänger ofta ihop med kravställningen – den som beställde systemet kunde inte riktigt förklara vad det var man ville ha.

Som kravanalytiker har du kunskap om både affärsnytta och IT. Du har kontakt med uppdragsgivare och IT-avdelningar – ställer smarta frågor, analyserar och kartlägger behov. Din roll är att förvandla luddiga tankar och önskemål till en klart formulerad beställning till de som programmerar systemet. En bra kravanalys är den viktigaste förutsättningen för ett framgångsrikt IT-projekt.

Utbildningens kurser hittar du här.

Karriär och löneutveckling

Att behovet av kunniga kravanalytiker blir allt viktigare är ett faktum. Den lägsta lönen för en kravanalytiker är 28 500 kr, men medianlönen ligger på 41 000 kr. Högsta lönen för en erfaren kravanalytiker ligger på 58 000 kr. Du kan också välja att gå andra vägar, till exempel som projektledare inom IT, med en medianlön på 43 000 kr. Är du motiverad och engagerad finns alla möjligheter! Aktuell lönesstatistik kan du hitta på http://lonebarometern.idg.se/loner.

Vem är du?

För att lyckas behöver du vara vetgirig och nyfiken. Du måste lyssna, men också höra – även det som inte alltid blir sagt – och kunna dra omdömesgilla slutsatser för att förstå. Du behöver ha förmågan att skapa förtroende, och att samarbeta med olika typer av människor med varierande kunskap, kompetens och befattning.

Utbildningen

Efter avslutad utbildning ska du ha färdigheter att självständigt arbeta som kravanalytiker i en arbetsgrupp och kompetens att genom långsiktig analys förbättra verksamhetens interna processer med IT-lösningar som effektiviserar arbetsflödet och i slutändan skapar nöjdare kunder. Du ska också ha förmåga att arbeta fram en strategi för din egna kontinuerliga kompetensutveckling i en snabbt föränderlig bransch.

Du får kompetens i att använda kravverktyg och att beskriva branschens olika områden inom kravanalys samt kravmetoders för- och nackdelar. Du ska förstå utveckling ur både ett test- och kravperspektiv samt att kunna projektleda kravprocesser.

Du som studerande ska genom utbildningen ha möjlighet att utveckla och använda nyfikenhet, entusiasm, problemlösningsförmåga, ansvarstagande, skapande enskilt och i grupp, samarbetsförmåga och helhetstänkande.
Yrkesrollen är inriktad på utveckling, problemlösning och analyser och uppfyller därmed möjliga krav på att de studerande ska utveckla sin förmåga att tänka nytt, ta initiativ och ansvar samt att lösa problem. Arbeten och uppgifter kommer att förekomma både som enskilda och i grupp.

Antagningskrav: Grundläggande behörighet samt lägst betyg Godkänt/3/E i: Svenska B/Svenska 2 och Engelska B/Engelska 6 eller motsvarande kunskaper. Yrkeserfarenhet om minst två år på minst 50% krävs.
Yrkeserfarenheten ska vara riktad mot antingen IT, såsom t.ex programutveckling, eller inom verksamhetssidan.

OBS! Tänk på att skicka in kopior på dina originalbetyg, utdrag från t.ex. antagning.se är ej giltiga.

På schemat bland annat:

 • Verktyg och metoder, med kravdokument och -planering, styrning och rapportering
 • Tillämpad behovsinventering och tidsuppskattning samt riskanalys
 • Behovsanalys, kravinsamling och förstudie
 • Dokumenthantering och versionshantering
 • Kravmodeller och kravspecifikationer enligt standardiserade modeller som use-cases, interaktions- , sekvens-, klassdiagram
 • Modellering av visuell kravsammanställning
 • Management inom IT och förståelse för helheten av en företagsverksamhet
 • Projektmodeller och ledarskap inom IT
 • Introduktion och förberedelse för kravcertifiering enligt REQB/IREB
 • Alla studenter gör också ett examensarbete

En stor del av utbildningen är förlagd på en verklig arbetsplats. Där får du under erfaren handledning omsätta teori i praktisk arbetslivserfarenhet och utveckla, fördjupa och befästa dina lärdomar till kunskap. Där har du också chansen att lära dig mer om vilka utmaningar som finns i yrkesrollen, skaffa värdefulla kontakter och lära känna branschen på ett djupare plan.

På Nackademin har vi en unik närhet till anställande företag och du får en mycket relevant kunskap, eftersom näringslivet medverkar i både innehåll, upplägg och lärande. Genom LIA (Lärande i Arbete = praktik på arbetsplats) så är Nackademin också en självklar rekryteringsbas, och våra studenter har gott rykte i branschen.

Marknaden – kravanalys allt mer efterfrågad kompetens

IT-sektorn 
ökar generellt och datayrken har som grupp goda utsikter under 5–10 år framåt. IT är och utvecklas till en allt mer integrerad del i samhället och för företagen vilket ställer ökade krav på just analys av verksamhetens krav kopplat till IT-utveckling. Som en naturlig följd av att IT-användarna blir mer mogna och ställer högre krav ökar efterfrågan av kravanalytiker som säkerställer att framtagna krav är detaljerade samt utvecklings- och testbara. Stockholms län är den mest IT-intensiva regionen i hela landet – varför behovet här är störst!

Yrkesroller efter avslutad utbildning

Kravanalytiker efterfrågas oftast i större organisationer, IT-avdelningar och i IT-konsultföretag som banker, finans- och försäkringsbranschen. Även myndigheter, som är stabila verksamheter med positiv utveckling, behöver kravarbete kontinuerligt för att säkra den känsliga verksamhet som bedrivs.

Yrkesroller du kan sikta på efter avslutad utbildning:

 • Kravanalytiker, IT
 • Kravställare
 • Verksamhetsanalytiker, IT
 • Produktägare (en variant av kravställare)

Om programmet

Stad: Stockholm
Form: YH-utbildning
Pris: 0 kr
Längd: 2 år
Praktik: 30 veckor


Antagningskrav:
Grundläggande behörighet samt lägst betyg Godkänt/3/E i: Svenska B/Svenska 2 och Engelska B/Engelska 6 eller motsvarande kunskaper. Minst 18 månaders yrkeserfarenhet kopplad till ett företag inom Data/IT eller teknikbranschen alternativt erfarenhet av arbete från en IT-avdelning, verksamhetsutveckling, arbete med IT-system eller annat tekniskt utfört arbete. För att yrkeserfarenheten ska räknas måste den ha haft en omfattning om minst 50 %

OBS! Tänk på att skicka in kopior på dina originalbetyg, utdrag från t.ex. antagning.se är ej giltiga.

Kurser

Nyheter

5 personer som bytt karriär mitt i livet

Livet är långt och fyllt av vägskäl inom flera olika områden, där arbetslivet inte är något undantag. En vilja att byta jobb kan grundas i att man är trött på en inrutad vardag, vill införliva en livslång dröm eller helt enkelt söker nya utmaningar. Samtidigt finns det lika många vägar att göra en förändring på, allt från att starta eget till att söka en utbildning. Här har du fem exempel på personer som bytt bana här i livet och vilka härliga saker detta kan leda till! Läs mer »

FAQ – Behörighetsprov, prov i preparandkurs och antagningsprov

FAQ. Vi har samlat de vanligaste frågorna vi får kopplat till våra behörighetsprov, prov i preparandkurser och antagningsprov – och svarat på dem. Här hittar du allt du behöver veta om om våra olika prov och hur de ökar dina chanser att komma in på våra utbildningar! Läs mer »
Se fler nyheter »

Ledningsgruppen

 

Anmäl ditt intresse nedan

Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig!

Lös talet i bilden för att gå vidare

* Dessa fält måste fyllas i.