Vi använder cookies för att tillhandahålla våra tjänster och för att visa annonser baserat på intressen.
Vår policy för cookies.

Jag förstår

Ledningsgrupp

Ledningsgruppen består av potentiella arbetsgivare som kvalitetssäkrar utbildningen och ser till så att du lär dig precis det som branschen efterfrågar.

Kontaktuppgifter

08-466 60 00

antagningen@nackademin.se
antagningen@nackademin.se
Om programmet

Stad: Stockholm

Form: Yh-utbildning

Pris: 0 kr ink. moms

Längd: 2 år

Praktik: 26 veckor


Antagningskrav:
Grundläggande behörighet samt lägst betyg E/G i Matematik 2/B, Engelska 5/A, Svenska 2/B eller Svenska som andraspråk 2 samt Bygg och anläggning 1. Yrkeserfarenhet om minst 18 månaders från branschen samhällsbyggnad eller från roller inom projektledning, teamledning/gruppansvar, samordningsansvar eller kundkontakt med självständigt ansvar – oavsett bransch. För att yrkeserfarenheten ska räknas måste den ha haft en omfattning på minst 50 %

Kurser
Kalendarium
19okt

Branschdag bygg

19 oktober mellan 09.00-12.00 är det dags för vår branschdag för bygg, teknik och fastighet. Anmälan hittar du här.
16nov

Sista ansökningsdag Byggnadsingenjör kalkyl & inköp

Sista dagen att skicka in ansökan till utbildningen Byggnadsingenjör kalkyl och inköp som startar i januari 2018.
22nov

Sista kompletteringsdag Byggnadsingenjör kalkyl och inköp

Sista dagen att komplettera din ansökan till vårterminens utbildning Byggnadsingenjör kalkyl och inköp.
Fler Events »
Nyhetsbrev

Anmäl dig till Nackademins nyhetsbrev om våra utbildningar!

Mina sidor

Här kan du logga in och se aktuell status på din ansökan!

Logga in
Hur ansöker jag?

Läs mer om hur du ansöker till våra olika utbildningar.

Läs mer
Arbetsplatsen

Byggnadsingenjör ombyggnation och byggnadsvård

Är du intresserad av arkitektur, kulturhistoria och renovering av äldre miljöer?

Byggnadsingenjör ombyggnation och byggnadsvård. Att renovera äldre byggnader är som att vårda konstföremål: slott, gårdar, timmerhus, torp … Dessa vackra hus kan njutas av alla, i vardagen. Men äldre hus kräver vanligtvis mer underhåll. Sten, timmer och tegel, material med historia och patina, fordrar en kärleksfull hantering.  Och det är där du kan komma in i bilden, och i historien – som byggnadsingenjör med inriktning ombyggnation och byggnadsvård blir du specialiserad på att arbeta med historiska byggnadsverk.

Vill du jobba med kulturhistoriskt värdefulla byggnader i en arbetsledande befattning inom byggnadsvård och restaurering, så är det här utbildningen för dig. Själva arbetsledarskapet skiljer sig inte nämnvärt från andra bygginriktningar, förutom att du jobbar mot en annan typ av beställare och en antikvarie. Du måste också ha specialiserad kunskap om kulturhistoriskt riktiga material och restaureringsmetoder för att ta tillvara byggnadernas förutsättningar, karaktär och utseende. Samtidigt får du värna om ett traditionellt hantverk, hålla byggnadstekniken levande och bidra till att bevara den för framtiden!

Är du intresserad av en byggnadsingenjörsutbildning? Då kanske även den här utbildningen är någonting för dig:

Att bevara och vårda äldre och kulturminnesmärkta byggnader är historiskt betydelsefullt och en viktig del av vår kultur. Landskap och hus skyddas av kulturmiljölagen och miljöbalken, med krav på t.ex. antikvarisk kompetens, och enligt plan- och bygglagen måste varsamhet beaktas även vid ombyggnationer. Statens fastighetsverk, som förvaltar cirka 3 000 byggnader i Sverige, och många andra fastighetsägare efterfrågar särskild kompetens vid renovering av sina äldre byggnader: alla hus efter ca 40 år behöver vård och underhåll.

Utbildningen

Efter avslutad utbildning ska du kunna arbetsleda projekt inom restaurering, renovering och ombyggnation av historiska byggnader. Du samarbetar med beställare och antikvarie och medverkar vid utveckling, planering och genomförande av projekten.

I utbildningen ingår bland annat:

 • Vård- och underhåll av äldre och kulturminnesmärkta byggnader, inklusive hantering av gamla installationer
 • Digitala verktyg för produktion av ritningar och BIM-modeller, planering, kalkyl och kalkylering
 • Juridik: PBL, kulturminneslagstiftningen, miljöbalken, bygg- och fastighetsjuridik, entreprenadjuridik, klassificering av byggnadsverk, dokumentationskrav och upphandling
 • Arbetsledning: arbets- och projektledning, arbetsmiljö, ritningsläsning och kontrollansvar

Marknaden – unik kompetens behövs främst i Stockholmsområdet

För att kunna säkerställa framtidens kunskap, erfarenhet och kompetens inom ombyggnad, byggnadsvård och restaurering av äldre byggnader finns ett stort behov av att få in yngre personer i branschen, nu när 40- och snart 50-talisterna går i pension. Detta gäller både för entreprenörer och byggare, för projektledare, beställare och på konsultsidan.

Utöver att arbeta med kulturmärkta byggnader och fastigheter är denna specifika ingenjörskompetens också efterfrågad inom den omfattande renoveringen av det befintliga fastighetsbeståndet.

Yrkesroller efter avslutad utbildning

1: Arbetsledare
 på byggföretag
2: Biträdande arbetsledare på byggföretag
3: Biträdande byggnadsantikvarie på konsultföretag
4. Konsult inom byggnadsvård

Antagningskrav:

 • Grundläggande behörighet
 • Godkänt i Svenska B/2 eller Svenska som andra språk 2
 • Godkänt i Engelska A/5
 • Godkänt i Matematik B/2
 • Godkänt i Bygg och anläggning 1.
 • Minst 18 månaders yrkeserfarenhet (minst 50% omfattning) från branschen samhällsbyggnad eller från roller inom projektledning, teamledning/gruppansvar, samordningsansvar eller kundkontakt med självständigt ansvar – oavsett bransch.

Urval:

 • Gymnasiebetyg
 • Eftergymnasiala studier
 • Arbetslivserfarenhet
 • Antagningsprov (den här delen ger högst urvalspoäng)

Läs mer om urvalsprocessen här.

Om programmet

Stad: Stockholm
Form: Yh-utbildning
Pris: 0 kr ink. moms
Längd: 2 år
Praktik: 26 veckor


Antagningskrav:
Grundläggande behörighet samt lägst betyg E/G i Matematik 2/B, Engelska 5/A, Svenska 2/B eller Svenska som andraspråk 2 samt Bygg och anläggning 1. Yrkeserfarenhet om minst 18 månaders från branschen samhällsbyggnad eller från roller inom projektledning, teamledning/gruppansvar, samordningsansvar eller kundkontakt med självständigt ansvar – oavsett bransch. För att yrkeserfarenheten ska räknas måste den ha haft en omfattning på minst 50 %

Kurser

Nyheter

5 tips inför ditt kommande liv som student

STUDENTSMART. Nu lanserar vi den nya siten Studentsmart.se där vi samlat det du behöver veta inför ditt nya liv som student. Allt från bästa matlådetipsen och grymma smultronställen nära skolan till studentrabatter och en prognos för din framtida plånbok. Läs mer »

Zandra lämnade restaurangvärlden för järnvägsbranschen

Zandra Björk är ny student på Nackademin och utbildar sig till Anläggningsingenjör med inriktning Järnväg. Vi ställde några frågor till henne om valet av utbildning och vad hon ser mest fram emot under sin studietid. Läs vidare för att se Zandras svar.  Läs mer »
Se fler nyheter »

 

Anmäl ditt intresse nedan

Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig!

Lös talet i bilden för att gå vidare

* Dessa fält måste fyllas i.