Vi använder cookies för att tillhandahålla våra tjänster och för att visa annonser baserat på intressen.
Vår policy för cookies.

Jag förstår

Ledningsgrupp

Ledningsgruppen består av potentiella arbetsgivare som kvalitetssäkrar utbildningen och ser till så att du lär dig precis det som branschen efterfrågar.

Kontaktuppgifter

08-466 60 00

antagningen@nackademin.se
antagningen@nackademin.se
Om programmet

Stad: Stockholm

Form: Yh-utbildning

Pris: 0 kr

Längd: 2 år

Praktik: 26 veckor


Antagningskrav:
Utöver grundläggande behörighet krävs lägst betyg E/G i Ma 2/B, En 5/A, Sv 2/B eller Sv som andraspråk 2 samt Bygg och anläggning 1 samt yrkeserfarenhet om minst minst 18 månaders yrkeserfarenhet från branschen samhällsbyggnad eller från roller inom projektledning, teamledning/gruppansvar, samordningsansvar eller kundkontakt med självständigt ansvar –oavsett bransch. För att yrkeserfarenheten ska räknas måste den ha haft en omfattning på minst 50 %

Kurser
Kalendarium
15feb

Antagningen öppnar för nya utbildningar

Fler Events »
Nyhetsbrev

Anmäl dig till Nackademins nyhetsbrev om våra utbildningar!

Mina sidor

Här kan du logga in och se aktuell status på din ansökan!

Logga in
Hur ansöker jag?

Läs mer om hur du ansöker till våra olika utbildningar.

Läs mer
Arbetsplatsen

Byggnadsingenjör ombyggnation och byggnadsvård

Är du intresserad av arkitektur, kulturhistoria och renovering av äldre miljöer?

Byggnadsingenjör ombyggnation och byggnadsvård. Att renovera äldre byggnader är som att vårda konstföremål: slott, gårdar, timmerhus, torp … Dessa vackra hus kan njutas av alla, i vardagen. Men äldre hus kräver vanligtvis mer underhåll. Sten, timmer och tegel, material med historia och patina, fordrar en kärleksfull hantering.  Och det är där du kan komma in i bilden, och i historien – som byggnadsingenjör med inriktning ombyggnation och byggnadsvård blir du specialiserad på att arbeta med historiska byggnadsverk.

Vill du jobba med kulturhistoriskt värdefulla byggnader i en arbetsledande befattning inom byggnadsvård och restaurering, så är det här utbildningen för dig. Själva arbetsledarskapet skiljer sig inte nämnvärt från andra bygginriktningar, förutom att du jobbar mot en annan typ av beställare och en antikvarie. Du måste också ha specialiserad kunskap om kulturhistoriskt riktiga material och restaureringsmetoder för att ta tillvara byggnadernas förutsättningar, karaktär och utseende. Samtidigt får du värna om ett traditionellt hantverk, hålla byggnadstekniken levande och bidra till att bevara den för framtiden!

Är du intresserad av en byggnadsingenjörsutbildning? Då kanske även någon av de här utbildningarna är någonting för dig:

Att bevara och vårda äldre och kulturminnesmärkta byggnader är historiskt betydelsefullt och en viktig del av vår kultur. Landskap och hus skyddas av kulturmiljölagen och miljöbalken, med krav på t.ex. antikvarisk kompetens, och enligt plan- och bygglagen måste varsamhet beaktas även vid ombyggnationer. Statens fastighetsverk, som förvaltar cirka 3 000 byggnader i Sverige, och många andra fastighetsägare efterfrågar särskild kompetens vid renovering av sina äldre byggnader: alla hus efter ca 40 år behöver vård och underhåll.

Den här utbildningen har garanterad start hösten 2017.

Utbildningen

Efter avslutad utbildning ska du kunna arbetsleda projekt inom restaurering, renovering och ombyggnation av historiska byggnader. Du samarbetar med beställare och antikvarie och medverkar vid utveckling, planering och genomförande av projekten.

I utbildningen ingår bland annat:

  • Vård- och underhåll av äldre och kulturminnesmärkta byggnader, inklusive hantering av gamla installationer
  • Digitala verktyg för produktion av ritningar och BIM-modeller, planering, kalkyl och kalkylering
  • Juridik: PBL, kulturminneslagstiftningen, miljöbalken, bygg- och fastighetsjuridik, entreprenadjuridik, klassificering av byggnadsverk, dokumentationskrav och upphandling
  • Arbetsledning: arbets- och projektledning, arbetsmiljö, ritningsläsning och kontrollansvar

Marknaden – unik kompetens behövs främst i Stockholmsområdet

För att kunna säkerställa framtidens kunskap, erfarenhet och kompetens inom ombyggnad, byggnadsvård och restaurering av äldre byggnader finns ett stort behov av att få in yngre personer i branschen, nu när 40- och snart 50-talisterna går i pension. Detta gäller både för entreprenörer och byggare, för projektledare, beställare och på konsultsidan.

Utöver att arbeta med kulturmärkta byggnader och fastigheter är denna specifika ingenjörskompetens också efterfrågad inom den omfattande renoveringen av det befintliga fastighetsbeståndet.

Yrkesroller efter avslutad utbildning

1: Arbetsledare
 på byggföretag
2: Biträdande arbetsledare på byggföretag
3: Biträdande byggnadsantikvarie på konsultföretag
4. Konsult inom byggnadsvård

Om programmet

Stad: Stockholm
Form: Yh-utbildning
Pris: 0 kr
Längd: 2 år
Praktik: 26 veckor


Antagningskrav:
Utöver grundläggande behörighet krävs lägst betyg E/G i Ma 2/B, En 5/A, Sv 2/B eller Sv som andraspråk 2 samt Bygg och anläggning 1 samt yrkeserfarenhet om minst minst 18 månaders yrkeserfarenhet från branschen samhällsbyggnad eller från roller inom projektledning, teamledning/gruppansvar, samordningsansvar eller kundkontakt med självständigt ansvar –oavsett bransch. För att yrkeserfarenheten ska räknas måste den ha haft en omfattning på minst 50 %

Kurser

Nyheter

Viktiga datum – söka utbildning på Nackademin hösten 2017

Viktiga datum – söka utbildning på Nackademin 2017. Funderar du på att söka en utbildning på Nackademin med start hösten 2017? Hurra, vilket bra val! Här har vi samlat de viktigaste datum inför vårens antagning på Nackademin. Läs mer »

Rapport från Visa vägen-galan 2016

Visa vägen-priset delas ut av Samhall sedan 2014 och uppmärksammar de som går i bräschen för personer med funktionsnedsättning och bryter deras utanförskap på arbetsmarknaden. Anna Lundqvist och Salomon Skillbrant som jobbar med byggutbildningar på Nackademin var såklart på plats på Visa vägen-galan 2016. Här kommer Salomons rapport! Läs mer »
Se fler nyheter »

 

Här kan du ansöka till denna utbildning. Ansök nu