Vi använder cookies för att tillhandahålla våra tjänster och för att visa annonser baserat på intressen.
Vår policy för cookies.

Jag förstår
Kalendarium
21aug

Upprop startar för samtliga utbildningar

Mellan 21-24 augusti sker uppropen för nya studenter.
25aug

Utbildningsstart för samtliga utbildningar

06sep

Kick off i Rålis

Ny student på Nackademin? Missa inte årets kick off i Rålambshovsparken. Välkommen till en eftermiddag med fotbollsturnering, beachvolley och helt enkelt allmänt gött häng!
Fler Events »
Nyhetsbrev

Anmäl dig till Nackademins nyhetsbrev om våra utbildningar!

Mina sidor

Här kan du logga in och se aktuell status på din ansökan!

Logga in
Nackademin på Facebook Nyhetsbrev

Anmäl dig till Nackademins nyhetsbrev om våra utbildningar!

Blogg: Måndag morgon och på väg till advokatbyrån

Måndag morgon och på väg till advokatbyrån

Klockan ringer tidigt. Det är måndag. En ny dag med nya möten står på lut. På måndagarna brukar många privat- och familjerättsliga ärenden komma in till advokatbyrån. Det händer mycket i relationen mellan människor när vi hinner umgås med varandra över helgen eller när vi är ute och rör oss för att finna nöje och jaga lycka. Både positiva men tyvärr även negativa händelser.

Innan jag ger mig ut i ”verkligheten”  behöver jag ladda med kraft och energi. Jag börjar dagen med att krama katterna, mata fåglarna och ge mig ut på löprunda med hundarna vid min sida. Så här börjar alla mina morgnar. Ett möte med mig själv, djuren och naturen. Här i skogen borstar jag av mig lite mänsklighet och lyssnar på min innersta röst. Samlar tankarna för dagen. Finslipar på argumenten i kommande förhandling eller planerar dagens möten. Sorterar vad som är viktigt och mindre viktigt. Gör mig mentalt klar och fokuserad.

Frukosten går snabbt och jag sitter i bilen på väg in mot City innan det blir köer. Jag har några missade tidiga samtal som jag ringer upp.

Ett missat samtal är från en man som har delad vårdnad om en 8-årig pojke. Mamman låter inte pojken träffa sin pappa och vise versa. Pojken har därför inte fått umgås med sin pappa den här helgen, trots att det var pappans helg. Vi bokar in ett möte senare i veckan då pappan känner att han vill agera rättsligt för att skapa ordning och reda med tydliga förutsättningar. Jag föreslår att jag tar kontakt med mamman för att se om vi kan finna en lösning. Om det inte är möjligt får vi väcka talan i tingsrätten med önskan att diskutera detta i Familjerummet.

Ett annat samtal är från en upprörd man som har råkat köra på en kvinna med en liten hund på ett obevakat övergångsställe. Kvinnan har klarat sig relativt oskadd men tyvärr har hennes lilla hund dött då den var i ”låst” koppel och kom att strypas av rycket. Kvinnan framställer nu höga krav på skadestånd. Jag förklarar vad som gäller enligt trafikskadelagen och trafikbrottslagen.  Mannen som har kört på kvinnan känner sig hotad. Upprörda känslor, reaktioner och olika viljor råder.

Ersättning enligt trafikskadelagen blir slutligen 12 000 kr för förlust av hunden (som ses som en sakskada) samt 15 000 kr som ersättning för sveda och värk och viss utebliven inkomst. Kvinnan som förlorat sin hund jämför det med att förlora sitt barn och vill ha 100 000 kr till som ”plåster på såren”. Jag förklarar att ersättning att förlora en anhörig (då pratar vi människor) genom brottslig handling kan utgå, även fast detta är en s.k. tredjemans skada, enligt skadeståndslagen. Detta är dock till låga belopp. Chocken att förlora en anhörig har i domstolarna som schablonbelopp satts till ca 50 000 – 75 000 kr. Men då handlar det om grova våldsbrott som Engla-fallet (10-årig flicka som blev våldtagen, dödad och hittades först åtta dagar efter mordet) och Riccardo-målet (dödsmisshandel på Kungsholmen i Stockholm då 16-åriga Riccardo utsattes för brutalt våld av några jämnåriga pojkar). Hundar är självklart både nära och kära men kan inte jämföras med händelserna i dessa mål. 100 000 kronor i ersättning för att ha förlorat sin hund (även om matte uttrycker det som ”sitt barn”) anses tyvärr inte som rimligt.

Det sista samtalet på väg in mot advokatbyrån är från en mamma till en 15-årig pojke. Pojken har i helgen varit med sina kompisar på en ICA-affär i Stockholm. Där träffar de några 14-åriga flickor som vill ha hjälp med att säga till några jämnåriga pojkar som uttalat sig kränkande om dels flickorna, dels om den ena flickans mamma. Det påstås att bråk har uppstått inne på ICA där slag och sprakar har delats ut. Den 15-åriga pojken, vars mamma som ringer mig, har beskyllts för att varit den som sparkat. Polisförhör ska hållas och de önskar få ha med en advokat under detta. Jag bokar in ett möte senare i veckan med både pojken och hans mamma.

Nu parkerar jag bilen och det är dags att ge sig upp på advokatbyrån. Det händer mycket på en helg. Det ska bli riktigt skönt att stänga in sig i ett mötesrum en stund…

Dagens första möte ska handla om en avtalsvist där jag företräder en säljare som har tagit fram marknads- och varumärkesstrategi åt en stor affärskedja men inte fått betalt om ca 2 miljoner kronor på grund av påstått avtalsbrott. Vi ska gemensamt gå igenom händelseförlopp, avtal och korrespondens för att ta ett beslut om åtgärd. Troligtvis kommer det innebära att jag kommer upprätta ett varningsbrev med hot om stämning för det fall vi inte kan finna en utomrättslig uppgörelse. Men vi får se vad som kommer fram under mötet.

Innan mötet börjar tar jag en kopp kaffe med advokatbyråns paralegal. Vi pratar lite om helgen som varit för kort och om den veckan som kommer. Jag ber om hjälp med följande:

  • Ta fram ett utkast på en stämning med yrkande om delat umgänge för den 8-åriga pojken.
  • Söka rättsfall inom skadeståndsrätt som handlar om förlust av hund.
  • Gå ner till ICA-affären där helgens incident utspelade sig mellan de unga pojkarna. Köp frukt för veckan, men skapa även en miljöbild samt undersöka om det finns någon kamera som kan ha spelat in händelsen.
  • Ta fram en fullmakt, som klienten som kommer på mötet om avtalstvisten kan skriva på samt utreda vem som kan teckna detta bolags firma.
  • Sen har jag läst att en ny dom från Högsta domstolen har kommit som reglerar hur eventuella ansvarsfriskrivningar i konsultavtal ska bedömas. Kan dessa vara oskäliga? Hur ska denna bedömning göras? Räcker det att konsulten varit grovt vårdslös eller krävs det även andra omständigheter runt avtalslutandet och avtalets innehåll. Jag ber vår juristassistent under veckan dyka ner i dessa frågor och ta fram en PM att presentera både muntligen och skriftligen på nästa personalmöte. Det är viktigt att vi hela tiden håller oss uppdaterade.

Klockan är 9.00 och nu kommer klienten. En ny vecka har startat.

Nästa gång ska du få en rapport om en dag på advokatbyrån och inte bara en resa till advokatbyrån. Men som du märker är du en viktig person på advokatbyrån.

En utbildning att satsa på och ett roligt jobb att ha!

Läs även första inlägget Juridikens värld med Anna Öster här >>

Nyfiken på att utbilda dig inom juridik? Läs mer om utbildningen Diplomerad Juristassistent här.