Simon Hällström utbildar sig till Internet of Things-utvecklare på Nackademin. I helgen deltog han i NASA Space Apps 2017 – ett hackathon som pågår under 48 timmar i olika städer runt om i hela världen. Vi ställde några frågor till Simon om hackathonet och hans lösning som tog honom till en andra plats i den lokala tävlingen, och vidare till den globala tävlingen. 

Stort grattis! Berätta lite om din upplevelse och vad tävlingen gick ut på?

Det var väldigt intensivt men väldigt roligt att delta i NASAs hackathon! Jag gillar att pressa mig själv till det extrema och har tidigare deltagit i andra hackathon. De fanns flera utmaningar att välja mellan och jag valde utmaningen 1D, 2D, 3D GO! som gick ut på att man skulle ta fram verktyg för att visualisera satelliter runt jorden i tre dimensioner. Under 48 timmar skulle vi utveckla en lösning, ta bilder till presentationen, göra en youtube-film till den globala tävlingen och skriva projekt information.

Beskriv din lösning, som gjorde att du kom tvåa i tävlingen.

Jag utvecklade ett satcom system för att kunna hjälpa rymdorganisationer som NASA och ESA att har koll på sina satelliter. Lösningen gör det också möjligt för skolor att kunna undervisa elever i rymdteknik och rymdvetenskap.
Simons lösning hittar du här.

Vad är det roligaste med sådana här typer av hackathon och utmaningar?

Det roligaste är just att pressa sig själv till det yttersta när man under en begränsad tid ska ta fram en lösning. Jag älskar denna typ av aktivitet då det är mycket problemlösning och mycket som måste göras under kort tid samtidigt som man har väldigt roligt på vägen.

Vad ser du mest fram emot i den globala tävlingen?

Om jag skulle gå vidare i den globala tävlingen och få åka till NASA och se när de skjuter upp en raket i rymden!

Stort lycka till säger vi till Simon inför den globala tävlingen där det avgörs om han får besöka NASA!