Hurra! Nackademin är stolta sponsorer av Geek Girl Mini, som arrangeras i samband med Geek Girl Meetup 2014.

Hej Karin, du är initiativtagaren till Geek Girl Mini. Berätta lite om er! 

Geek Girl Mini är en frivillig klubb för mina tjejelever i årskurs 5 på Sjöstadsskolan. Vi träffas ungefär varannan vecka och gör olika saker som är kopplat till teknik; programmering, plockar isär datorer, bygger robotar och gör egna appar.

Varför startade du Geek Girl Mini?

Jag var på mitt första GGM i maj förra året och slogs av hur superhäftigt det var att se så många tjejer med coola jobb. Jag var helt uppfylld av det efteråt. När jag kom tillbaka till skolan veckan därpå och berättade, sa mina tjejelever ”åh, får vi följa med nästa gång?” och då kändes det självklart. Jag är ju redan vuxen, och har gjort mitt yrkesval, de har livet framför sig. Jag vill att de ska få fler kvinnliga förebilder i olika yrken. När jag sen fick en ny grupp elever till hösten och jag märkte hur tjejerna vände sig till mig för att prata teknik, så kände jag att det bara var att köra på. Så då gjorde jag det.

Berätta om några av era projekt!

Nu senast har vi varit i Linköping på Robocup. Tjejerna skötte det mesta helt själva, från robotbyggande till koreografi och egenskriven musik till sitt dansnummer. Det var så härligt att se tjejerna jobba ihop och slita för att nå sitt mål. Vi kom trea, men det tyckte inte tjejerna var bra nog, eftersom det bara var tre lag med i tävlingen. Jag tycker att vi ska se en bronsmedalj i robot-SM som något att vara stolt över :).

Vad händer på Tekniska museet den 24-25 maj?

Då kommer tjejerna ha workshop för barn som vill prova på makey makey och lite enkel programmering. Det kommer att finnas massor med häftiga material att bygga med. Makey makey är verkligen bland det mest kreativa man kan jobba med, för det mesta går att göra om man är lite klurig. Mest känt är makey makey för att göra ”bananpianon” men geek girl minis kommer att visa på väldigt många fler möjligheter.

Hur ska man jobba för att locka fler tjejer till IT-branschen?

Enligt mina elever så är det viktigt att börja så tidigt som möjligt, för att inte skapa förutfattade meningar. Jag tror att nätverk som GGM är viktiga och även GGMini. Jag var på en konferens med 1600 programmerare i vintras. Vet inte om det ens var 100 kvinnor i församlingen, men det var gott om kvinnor som talare, vilket jag uppskattade. Förebilder är helt klart viktigt för identifikationen.

Vad är tjusningen med programmering?

Att kunna hantera tekniken. Jag minns första gången jag skrev kod som kunde flytta en fil mellan mappar. Det kändes stort. Och jag blir lika lycklig varje gång jag kämpar med att klura ut en lösning, och det plötsligt funkar som jag vill.

Hur tror du att IT-branschen kommer att se ut om tio år?

Förhoppningsvis kommer inte programmeringskonferenser se så hopplöst homogena ut som som nu. Fler kvinnor önskar jag mig förstås, men över huvud taget mer olika människor. Det behövs flera perspektiv i alla branscher. Vi skolmänniskor är rätt homogena vi med. Jag skulle gärna se att vi beblandade oss mer över lag. Mer IT-folk i skolan och fler ELEVER ute i verkligheten. Kanske kan IT-branschen bli bättre på att plocka upp de förmågor som de unga besitter? Kreativiteten till exempel. Jag tror att vi alla skulle må bra av lite uppblanding till höger och vänster. Vi har mycket att lära av varandra.

Har du något tips till någon som vill jobba med programmering och utveckling?

Jag tror att vi inte kan få utveckling om vi inte gör något. Jag är inte så mycket för att sitta och skriva långa blogginlägg eller debattera i forum. Jag provar vad som funkar och reviderar efter hand. Med tanke på hur länge programmering diskuterats i skolan, så tycker jag det får vara färdigsnackat nu. Vi har ett ansvar att lära våra elever sånt de faktiskt behöver i livet.

Har du någonting du vill rekommendera?

Jag skulle gärna se fler frivilliga initiativ från ”branschen”. Vi kan omöjligt höja kompetensnivån på alla lärare så att vi kan lära ut det som bör läras ut. Gärna fler initiativ på platser som Rinkeby, där jag jobbade förut. Det måste nog till lite uppsökarverksamhet, för att vi ska få med alla på tåget. Jag tror inte så många av mina före detta elever sätter sig på tunnelbanan och åker in till Coderdojo på Kulturhuset, även om det är gratis. Jag är inte säker på om de ens vet om att det finns eller vad det är. Idrottsrörelsen har byggt på frivilliga insatser i många herrans år. Det är dags att vi får liknande rörelser inom IT och teknik. Att jobba med barn och teknik är underbart roligt. Bara att prova!

Läs mer om Geek Girl Meetup, Geek Girl Mini och Nackademin här.