Vi använder cookies för att tillhandahålla våra tjänster och för att visa annonser baserat på intressen.
Vår policy för cookies.

Jag förstår
Kalendarium
28apr

Sista ansökningsdag

08maj

Sista kompletteringsdag för dokument till ansökan

12jun

Sista kompletteringsdag för betyg utfärdade VT17

Fler Events »
Nyhetsbrev

Anmäl dig till Nackademins nyhetsbrev om våra utbildningar!

Mina sidor

Här kan du logga in och se aktuell status på din ansökan!

Logga in
Nackademin på Facebook Nyhetsbrev

Anmäl dig till Nackademins nyhetsbrev om våra utbildningar!

FAQ: allt du behöver veta om att söka utbildning på Nackademin

Allt du behöver veta om att söka utbildning på Nackademin. Funderar du på att börja plugga en Yh-utbildning på Nackademin? Här hittar du allt du behöver veta om vår utbildningsform och din ansökan!

Vad är en Yh-utbildning?

En yrkeshögskoleutbildning är en utbildningsform som kombinerar teori med praktiskt lärande ute på en arbetsplats. En Yh-utbildning får inte finnas om det inte finns ett faktiskt behov på arbetsmarknaden och innehållet i utbildningarna matchar därför de krav som företagen ställer på yrkesrollerna.

Hur stor chans har jag att få ett jobb efter utbildningen?

En examen från Nackademin är en säker väg till jobb för de flesta. Nackademin är ett av de absolut bästa valen för dig som vill ha jobb direkt efter examen. Historiskt sett ligger Nackademin i topp i Sverige bland alla utbildningsanordnare, även inräknat universitet och högskolor, gällande just anställningsbarhet bland studenter.

Vad betyder LIA?

Vår praktikperiod kallas LIA och står för ”Lärande i arbete”. LIA-praktiken upptar minst 30% av din utbildningstid, för att du ska kunna få prova på olika arbetsplatser och yrkesroller. LIA-praktiken har blivit en succé både för företagen, våra studenter och hela Nackademin. Det märks inte minst genom att så många som 75 % av våra studenter får jobb hos de företag där de har praktiserat.

söka utbildning på nackademin

Har jag rätt till studiemedel när jag studerar på Nackademin?

Ja, alla våra yrkeshögskoleutbildningar ger rätt till studiestöd från CSN. För fullständig information, se www.csn.se. De utbildningar som har en avgift kopplad till sig ger inte rätt till CSN.

Hur söker jag en utbildning?

Du söker till en utbildning genom att skicka in din ansökan via webben på www.nackademin.se. Därefter görs en behörighetsbedömning och i de fall då det är fler sökande än platser görs ett urval bland alla behöriga sökanden. Du kan läsa mer om ansökningsprocessen på www.nackademin.se/ansok.

Vem blir antagen till utbildningen?

Vår uppgift är att välja ut de sökande som har störst chans att klara utbildningen och lyckas inom det framtida yrket. Detta görs genom att vi bedömer flera olika faktorer. Vi bedömer om du uppfyller utbildningens obligatoriska behörighetskrav och antagningskrav, om du har arbetslivserfarenhet och resultat på våra antagningsprov. De två sista faktorerna ger dig extra poäng i urvalet. Till vissa utbildningar krävs även ett arbetsprov. Bedömningskriterierna för arbetsprovet bestäms av utbildningens ledningsgrupp som består av representanter från näringslivet.

Vad är ett antagningsprov och hur gör jag det?

Ett antagningsprov är ett prov som du kommer att få möjlighet att göra under antagningsprocessen. Provet är inte obligatoriskt, men då det är den mest poänggivande delen i antagningsprocessen så kan du samla väldigt viktiga meritpoäng genom att göra provet. Ju fler meritpoäng du har, desto större chans att bli antagen! När du har gjort din ansökan kommer du att kunna anmäla dig till antagningsprov via ”Mina sidor” i antagningssystemet. Provet kan bestå av olika delar, både muntliga och skriftliga, beroende på vilken utbildning du har sökt.

Vi ger inte ut något instuderingsmaterial inför antagningsprovet, men ett tips från coachen är att utgå utbildningens behörighetskrav samt den inrikting som utbildningen har och läs in dig på det.

Vilka dokument behöver jag för att skicka in min ansökan?

Du behöver först och främst påvisa att du är behörig för att söka utbildningen och det gör du genom att skicka in betyg som styrker din behörighet. För vissa utbildningar finns även ett antagningskrav om arbetslivserfarenhet och för dessa är det viktigt att du även skickar in ett utförligt CV som tydligt beskriver dina arbetsperioder samt vilka arbetsuppgifter du har haft.


söka utbildning på nackademin

När och hur får jag antagningsbesked på en utbildning jag sökt?

Antagningsbeskedet kommer i slutet av juni och skickas ut via ”Mina sidor” i antagningssystemet.

Vad gör jag om jag inte är behörig till en utbildning?

Om du saknar formell behörighet till en utbildning finns flera vägar att gå; du kan t.ex. skriva ett av våra behörighetsprov eller gå en preparandkurs för att påvisa din behörighet. Om vi finner dig särskilt lämpad att klara utbildningen och det framtida yrket kan vi i vissa fall även göra undantag från de formella antagningskraven – det kallas att du ansöker via 20-procentsregeln. Kontakta oss så berättar vi gärna mer!

Vad är en preparandkurs och hur anmäler jag mig?

Om du saknar grundläggande behörighet till en utbildning du vill söka hos oss på Nackademin, så kan du gå en av våra preparandkurser inom ämnet! Kursen läser du på kvällstid på tre eller sex veckor, beroende på om du vill läsa en eller två kvällar i veckan. Klarar du sedan ett behörighetsprov så blir du behörig att söka till våra utbildningar.

För att kunna anmäla dig till en preparandkurs behöver du först skapa ett konto samt göra en ansökan till en av Nackademins utbildningar. För att sedan anmäla dig till en preparandkurs går du in under fliken ”Händelser” på ”Mina sidor”. Där kan du se vilka aktuella kurstillfällen som finns och välja det som passar dig bäst.

Du kan endast anmäla dig till en kurs om det finns platser kvar. Detta betyder alltså att om du har kunnat anmäla dig så är du garanterad en plats. När du väl har anmält dig så kommer du inom kort att få mer information gällande bl.a. betalning.

Läs mer om våra olika preparandkurser här.

Läs mer:
Viktiga datum att ha koll på under antagningsperioden.
Alla utbildningar du kan söka inför hösten 2017.
Checklista för dig som ska söka utbildning på Nackademin.
Alla våra Yh-utbildningar.


Har du några frågor? Vi på Nackademins antagning svarar gärna på dina funderingar och guidar dig i ditt utbildningsval!

✆ 08-4666000
✉ antagningen@nackademin.se