Vi använder cookies för att tillhandahålla våra tjänster och för att visa annonser baserat på intressen.
Vår policy för cookies.

Jag förstår
Kalendarium
28apr

Sista ansökningsdag

08maj

Sista kompletteringsdag för dokument till ansökan

12jun

Sista kompletteringsdag för betyg utfärdade VT17

Fler Events »
Nyhetsbrev

Anmäl dig till Nackademins nyhetsbrev om våra utbildningar!

Mina sidor

Här kan du logga in och se aktuell status på din ansökan!

Logga in
Nackademin på Facebook Nyhetsbrev

Anmäl dig till Nackademins nyhetsbrev om våra utbildningar!

Checklista – för dig som ska söka utbildning på Nackademin

CHECKLISTA – för dig som ska söka utbildning på Nackademin. Ska du söka en utbildning på Nackademin? Glöm inte att checka av det här först!

Gör din research!

Bland det viktigaste när det kommer till att söka utbildning är ha koll på vilken yrkesroll du kommer att utbilda dig till, branschen du kommer att vara en del av och vad du kan förvänta dig av ditt nya yrke.

Vad kommer utbildningen att leda till? Vilka arbetsuppgifter är vanligt förekommande inom ditt nya yrke? Hur skulle en dag se ut som xx? Vad händer inom branschen idag och vad väntas hända inom de närmaste åren? Vilka företag sitter med i ledningsgruppen?

Nackademin publicerar regelbundet intervjuer och artiklar med studenter och arbetsgivare. Dessa hittar du länkade i informationstexten till varje utbildning. Vi rekommenderar också att du kommer på våra Rekryteringskvällar, där du ges möjlighet att träffa nuvarande studenter, ansvariga Program Managers för våra utbildningar samt personal från vår antagningsenhet. Läs mer om Rekryteringskvällarna här.

✔ Registrera din ansökan

Har du hittat en utbildning du vill söka till? Hurra!

Det första du behöver göra är att registrera din ansökan. Det gör du genom att klicka på ”Ansök nu” på utbildningssidan. Du kan också göra din ansökan direkt på yh-antagning.se. Detta betyder att du väljer vilken utbildning du vill söka till samt registrerar alla dina personuppgifter.

Du har nu tagit först steget mot en ansökan till Nackademin!

✔ Färdigställ din ansökan

Nästa steg är att färdigställa din ansökan. Det är nu du gör själva inlämningen, det vill säga: det som gör att vi kommer att behandla din ansökan och se om du är behörig till utbildningen du sökt till. I det här steget bifogar du även de dokument som du vill använda för att påvisa din behörighet. Du kan även komplettera med fler dokument senare om du håller på att läsa upp någon behörighet.

Det är väldigt viktigt att du ser till att ”Lämna in” din ansökan via ”Mina sidor” på antagningswebben, då det är först efter det som den är färdigställd.

Rekryteringskväll

Den 31 mars är det rekryteringskväll på Nackademin i Uppsala och den 6 april är det rekryteringskväll på Nackademin i Solna. På dessa kvällar får du möjlighet att träffa nuvarande studenter, Program Managers för våra utbildningar samt personal från vårt antagningsteam.

Klicka här för att hitta tider och mer information om våra Rekryteringskvällar.

Antagningsprov

Under antagningsprocessens gång kommer du att bli kallad till ett antagningsprov. Provet är inte obligatoriskt, men vi rekommenderar dig att skriva det då det höjer dina chanser att bli antagen till någon av våra utbildningar.

Antagningsprovet är det som är mest poänggivande i vår antagningsprocess och det är därför viktigt att du gör det för att markant öka dina chanser att bli antagen till en utbildning på Nackademin.

✔ Preparandkurs

Om du saknar något av de formella antagningskraven, så kan du anmäla dig till en av våra preparandkurser.

Varje kurs innehåller sex tillfällen på kvällstid. Kursen avslutas med ett prov och om du klarar provet, så uppfyller du behörigheten för den aktuella utbildningen på Nackademin.

Vänligen observera att preparandkurserna inte ger dig förtur till någon av våra utbildningar, utan endast syftar till att uppfylla din behörighet i ett visst ämne. Dessa kurser gäller endast för Nackademins utbildningar och kan alltså inte användas för att söka till någon annan skola.

✔ Urval

Om vi har fler sökande än platser på en utbildning, görs ett urval. Alla sökande hamnar i samma urval och det är här du samlar de meritpoäng som gör att du kan ”konkurrera” med andra sökande. Du kan få meritpoäng från följande saker:

– Arbetslivserfarenhet (ej branschspecifik), max 36 poäng

– Högre studier, max 35 poäng

– Nackademins antagningsprov, max 100 poäng

Det är den sökande med flest meritpoäng som kommer först in på utbildningen. Vi rekommenderar därför att du ser till att skicka in tydliga intyg på din eventuella arbetslivserfarenhet/högre studier samt att du skriver vårt antagningsprov.

✔ Bekräfta din plats

När du har fått ditt antagningsbesked och har blivit erbjuden plats eller reservplacerad, så har du ett angivet antal dagar på dig att bekräfta din plats. Detta gör du genom att tacka ja/nej via ”mina sidor” på vår antagningswebb.

Du som har blivit antagen kommer att få ett välkomstbrev från din Program Manager, som är ansvarig för utbildningen, som bland annat innehåller information om upprop, uppstart samt eventuell kurslitteratur.

✔ Kom på upprop

Alla sökanden som har blivit antagna samt de som är placerade på reservplats 1-20 blir kallade till ett fysiskt upprop på Nackademin. Det är viktigt att du kommer på uppropet – det är först då du bekräftar din plats på utbildningen. Om du är antagen men inte är på plats på uppropet, så går din utbildningsplats i turordning till de reserver som närvarar.

Har du inte möjlighet att vara på plats på uppropet, men planerar att läsa utbildningen, så kan du ansöka om dispens. Detta gör du genom att maila till antagningen@nackademin.se.

✔ Börja skolan!

Har du checkat av allt ovan? I augusti är det då äntligen dags för dig att ta det första steget mot din nya karriär – det är med andra ord dags att bli student och att börja plugga! Vi längtar efter dig!

Läs mer:

→ FAQ – Allt du behöver veta om att söka utbildning på Nackademin
Viktiga datum att ha koll på under antagningsperioden.
→ Utbildningar du kan söka inför hösten 2017.
Alla våra Yh-utbildningar.

Har du några frågor? Vi på Nackademins antagning svarar gärna på dina funderingar och guidar dig i ditt utbildningsval!

✉ antagningen@nackademin.se