BLOGG. Elisabeth Aguilera läser den nystartade utbildningen UX-designer på Nackademin och under de kommande veckorna kommer hon att blogga om sina tankar om utbildningen, om sin vardag på Nackademin och om vad UX egentligen handlar om. Häng med!

Ja vem är jag?

Medan jazzspellistan spelas i bakgrunden ska jag försöka få ned ett svar på frågan. Om vi börjar lite kort så heter jag Elisabeth Aguilera och går första året på utbildningen UX-designer på Nackademin. Väldigt få kallar mig för Elisabeth – jag går allt som oftast under smeknamnet Elli och har gjort så sedan jag var 12 år.

Trebarnsmamma, dansare, duschsångerska, partypingla, globetrotter, problemlösare, kreatör och medmänniska” är några ord som poppar upp som popcorn i huvudet.

För ungefär ett och ett halvt år sedan skapade jag en plan. Det började med att jag behövde en förändring. Mitt stora intresse då som nu är beteendevetenskap – och varför nöja sig med kurser inom ämnet? Att läsa ett program på universitetet kändes som ett steg i rätt riktning.

Väl online sökandes efter den optimala studielösningen hittade jag tillslut en utbildning som var på distans men som även kombinerade IT med beteendevetenskap. Nyfiken som jag är utforskade jag detta lite närmare.

Systemutveckling. Hmmm. Något i mitt minne väcktes. Flera ansikten av mina vänner poppade upp i huvudet. Minnena blev tydligare. Jag hade massor av vänner som kunde berätta lite mer om systemutveckling.

Under en middag med en av dessa vänner sitter vi och pratar om just branschen som jag en månad innan inte var speciellt bekant med. Denna konversation slutade med att han pekar på mig med hela handen och armen och säger; du skulle passa utmärkt som UX-Designer!

Jag som person lyssnar väldigt mycket på vad andra säger men jag accepterar aldrig förrän jag får göra en egen fullständig undersökning. I maj 2015 hade jag planen utmålad.

Jag hade bestämt mig: jag skulle lämna dansen och träningen åt sidan för att göra väg för karriärsskiftning. Inte långt efteråt skilde jag mig från barnens pappa för att fortsätta min resa själv över okänt vatten.

Trebarnsmamma! (bilden med mig och mina grabbar från Tekniska museet)

Trebarnsmamma! (bilden med mig och mina grabbar från Tekniska museet)

Året som gick till den dagen jag fick beskedet att jag hade kommit in på utbildningen jag hade som förstahandsval var en lång resa som endast kunde utföras eftersom jag hade ett tydligt mål och en enorm skopa vilja.

Helgerna fylldes med förberedande plugg inom matematik och programmering, men sedan den första dagen på Nackademin har jag inte känt något annat än att “Jag har hittat hem”.

img_5141
Nu när du läst dessa rader är du säkert nyfiken på att veta vad UX-design egentligen är. Det berättar jag mer om i nästa bloggpost!