Vi använder cookies för att tillhandahålla våra tjänster och för att visa annonser baserat på intressen.
Vår policy för cookies.

Jag förstår
Kalendarium
21aug

Upprop startar för samtliga utbildningar

Mellan 21-24 augusti sker uppropen för nya studenter.
25aug

Utbildningsstart för samtliga utbildningar

06sep

Kick off i Rålis

Ny student på Nackademin? Missa inte årets kick off i Rålambshovsparken. Välkommen till en eftermiddag med fotbollsturnering, beachvolley och helt enkelt allmänt gött häng!
Fler Events »
Nyhetsbrev

Anmäl dig till Nackademins nyhetsbrev om våra utbildningar!

Mina sidor

Här kan du logga in och se aktuell status på din ansökan!

Logga in
Nackademin på Facebook Nyhetsbrev

Anmäl dig till Nackademins nyhetsbrev om våra utbildningar!

Bloggpremiär: Juridikens värld med Anna Öster

BLOGG. Här i Juridikens värld får du lära känna Anna Öster, advokat på Cross Advokater, som också utbildar på Nackademins utbildning Diplomerad juristassistent.  Under kommande veckor får du ta del av hur det är att arbeta på en advokatbyrå, spännande case och framförallt kunna skapa dig en bild av den värld du blir en del av om du utbildar dig till juristassistent. Följ med!

_

Nu börjar resan mot förändring – Välkommen!

Att beskriva sig själv… Vem är jag? Eller vad jobbar jag med? Jag säger aldrig att jag ”är advokat” utan jag säger att jag ”jobbar som advokat”.

Jag är Anna. En kvinna mitt i livet med vuxna barn som är nära, kärlek som är innerlig, livsglada hundar, sollapande katter, massor av skrattduvor, färgsprakande höns, påfåglar som dansar för mig varje morgon och en svart elak tupp. Jag jobbar med mitt ledarskap med den och tror att vi snart ska sitta tillsammans i vårsolen på kökstrappan och dela på en skiva sockerkaka. Möjligtvis är jag för optimistisk. Men jag ger sällan upp. Så jag återkommer med hur det har gått senare här i bloggen….

Advokatyrket är min brygga och undervisningen i juridik båtarna som ligger förankrade vid bryggan. Båtarna är fyllda med kunskap och till dig som är nyfiken på en karriär inom juridik säger jag välkommen ombord!

Jag får ofta frågorna ”Hur orkar du?” och ”Hur hinner du med?”. Jag vet inte helt säkert svaret på dessa frågor men jag brinner för det som är vackert. En vacker mänsklig själ eller den första vårblomman som vågar sig upp i en risig och nästan isig rabatt. Jag tror på livet och vikten att skapa den trygghet som går för individen. Detta oavsett om individen är en människa eller ett djur. Jag blev vegetarian som 7-åring och vägrade äta den mat som serverades med budordet ”Jag äter inte mina vänner”. Och det har jag inte gjort det sedan dess. Tack mor och far för ert tålamod med min envishet.

Det är min envishet och mitt kall för rättvisa som fört mig dit jag är idag. Advokat och högskoleadjunkt i juridik. Jag tackar för det motstånd och den storm jag känt. Det har gett mig kraft. En vilja att ta mig igenom stormen och se vad som gömmer sig bakom denna. På andra sidan.

Känner du kraften så har du drivet. Tryggheten i att du gör rätt och tror på dig själv.Trygghet i relationer kan även skapas genom att utnyttja de verktyg som finns i juridikens verktygslåda.

  • Vad är rätt och vad är fel?
  • Vem har makten att avgöra detta?
  • Vad ska gälla om det råder tvivel över vad som är rätt, fel eller har hänt?
  • Vems ord ska var det avgörande?

Alla ska ha rätt till en rättvis rättegång. Detta oavsett om det är en förövare eller offer i brottmål, eller ett företag mot ett annat företag i ett civilrättsligt mål. Jag får ofta frågan hur jag kan försvara någon som begått ett brott, som tyvärr ganska ofta är väldigt grovt. Som svar förklarar jag att jag aldrig kan försvara en handling av sådant slag. Min roll är att lyfta fram de tvivel som kan råda. Vad är sant och vad är falskt? Vems ord och budskap är det sanna? Finns det tvivel? Hellre tio skyldiga fria än en oskyldigt dömd.

Det händer dock att jag tvivlar på vad vi i våra mänskliga känslor gör. Vi människor är, som tyvärr är bekant, inte alltid vackra i det vi gör. Våldsbrott är alltid ruggiga. Brott i nära relationer och övergrepp mot barn är inget vi önskar. Vem ska ha vårdanden över barn vid en separation? Tyvärr ser jag i dessa fall att vi glömmer att det handlar om barnets rätt till umgänge med båda sina föräldrar. Orosanmälningar sker och oro kan råda över mycket. Detta oavsett om det är i familjens eller före detta familjens kärna, inom företaget eller runt styrelsebordet. Min förhoppning är att juridiken kan skapa en form av ordning genom sina relativt tydliga spelregler.

Klienter, kunder och studenter kommer ofta till mig efter att vi samarbetat ett tag och säger förundrat: ”Vad gör du med oss? Du jobbar inte som en vanlig advokat eller lärare? Berätta!” Ja, det är kanske inte alltid så lätt att varken berätta eller ta emot en förklaring, men jag ska försöka.

Det är mitt innersta, min kärna, stället inom mig där jag hittar mig själv och det som är min tro på vad som är rätt eller fel. Dessutom med förmågan att sprida detta budskap och lösa knutar och djupa konflikter. Detta förankrat i såväl livserfarenhet som i adekvata rättskällor. Genom detta kan jag med större lätthet se detsamma i de jag möter, oavsett om det är en klient eller student. Detta gör mig trygg i att jag har en förmåga att ta med dig på din kunskapsresa.

Den kunskapsresan kan du börja på olika sätt. Kom och möt mig och Hans Ramberg på utbildningen för juristassistenter på Nackademin eller följ mig här på bloggen. Här kommer du bland annat att få ta del av följande:

  • Trendspaningar
  • En dag på advokatbyrån
  • En dag på universitet
  • Utbildning och framtidsyrken inom juridik

Resan har just börjat och jag ser fram mot att ha dig som sällskap på vägen! I nästa inlägg får du följa med under en dag på advokatbyrån.

Blogginlägg nr 2 hittar du här >>