Dags för del 2 av Nackademisten Elisabeth Aguileras UX-blogg! Den här gången bloggar hon om varför hon valde att plugga till UX-designer, vad UX egentligen innebär och varför hon trivs på utbildningen.

”Det snöar ute, det var det första jag såg när jag vaknade i morse. Det är helt vitt utanför fönstret och kaffet i den genomskinliga koppen bredvid mig är alldeles svart och ryker av hetta.

Varför valde jag UX-Design?

Om du läste förra inlägget nämner jag lite av processen som ledde mig till valet att bli UX-designer, men jag gick inte in på några detaljer. Låt mig berätta!

Efter jag fått höra att det finns en yrkesroll som heter UX-designer så var jag tvungen att ta reda på vad det innebar. Jag kom fram till:

  1. Det fanns en prognos att upp till 10 år var det stor efterfrågan efter UXD’are
  2. Mycket, och jag menar mycket, högre lön än vad jag hade som Group Manager på gymmet jag jobbade på.
  3. Det var varierande arbetsuppgifter och sånt älskar jag –det ska hända mycket, gärna hela tiden!
  4. Jag skulle få fortsätta jobba med det jag jobbar med idag, det vill säga beteende. Det brinner jag för!
  5. Många UX-designers är ofta projektledare. Det passar mig utmärkt – jag tycker om att vara i ledarrollen. Det är en roll som jag har blivit bekväm med efter att ha jobbat som det i många olika former; danslärare, gruppträningsinstruktör, ordförande för en bostadsrättsförening, som arbetsgivare när jag ägde ett företag och även som Group Manager på ett hälsoföretag.

Kort sagt: Det var många saker som attraherade mig med UX-rollen!

Men att bli UX-designer blir man inte över en natt. För att ens få söka till utbildningen så var jag tvungen att ha betyg i Matematik 2a och programmering (C#). Det fanns ingen tid att tänka utan det var bara att göra.

Tack och lov var jag även på Nackademins rekryteringskväll, där jag träffade andraårsstudenter som tipsade mig om antagningsprovet som skulle ge en pluspoäng. Jag anmälde mig så fort jag fick möjlighet och skrev det. Provet bestod av flera delar, bland annat logik, programmering, svenska och engelska.

I juni fick jag svaret ifrån Nackademin: jag hade blivit antagen till UX-utbildningen!

Den kvällen grät jag nonstop. En del av vägen var äntligen avklarad, väntan var över och jag hade lyckats med något jag nånstans inombords verkligen trodde var omöjligt. Jag hade nog räknat med ett nederlag och var inte beredd på att lyckas.

Varför trivs jag på utbildningen?

Det som nog gjorde mig gladast är att allt jag hade tagit reda på innan utbildningen, stämmer överens med vad utbildningen innehåller. Det är skönt att ha den trygga känslan i mig att jag har gjort rätt val, dvs jobba hårt i ett år med förberedande studier och säga upp mig från mitt dåvarande jobb, flytta och så vidare. Förutom det så var det underbart att få träffa de människor jag skulle tillbringa de närmsta åren med.

Min klass är en brokig skara men ändå så harmonisk – en blandad kompott av åldrar, kön och bakgrund. Det är som en ny familj som jag fått turen att lära känna!

Vill du också bekanta dig med dem? I nästa inlägg kommer jag presentera några ifrån klassen!

Vad är UX-Design egentligen?

UX-design står för User Experience-design. I korta drag så skulle jag beskriva UX-design som en process, där UXD’aren är med från början till slut i exempelvis en IT- eller apputveckling. Det kan även handla om större utvecklingar, som till exempel förbättringar av en tunnelbanestation. Det handlar om två saker, att genom analys av användarens behov hitta “the Problem”, lösa det och “förenkla” för användaren så att upplevelsen blir så enkel och användarvänlig som möjligt.

För en UX-designer handlar det inte om att det ska se snyggt ut, utan i ett team där alla bidrar med olika saker till processen fokuserar UXD’aren på de ovannämnda sakerna med hjälp av olika metoder.

Vad säger Wikipedia:

User experience design (UX, UXD, UED or XD) is the process of enhancing user satisfaction with a product by improving the usability, accessibility, and pleasure provided in the interaction with the product.User experience design encompasses traditional human–computer interaction (HCI) design, and extends it by addressing all aspects of a product or service as perceived by users.

Hoppas du fått en bättre inblick om vad UX-design står för och att du ser fram emot att träffa några av mina fantastiska skolkamrater i nästa inlägg!

Vid datorn,
Elli Aguilera
Student UX-designer 2016″

Ps. Vill du läsa Elisabeths tidigare blogginlägg? Klicka här!